De Goede terug bij oude club Amsterdam, maar lijdt wel nederlaag met HGC

Het was even wennen in de catacomben van het Wagener Stadion, zondag in de aanloop naar het Hoofdklasseduel tussen Amsterdam en het bezoekende HGC. Eva de Goede, kind van de roemruchte club in het Amsterdamse Bos, stapte bijna nietsvermoedend de kleedkamer van de thuisspelende club binnen.

Tot ze zich, met de deurklink bijna in de hand, realiseerde dat ze dit seizoen een lichtblauw shirt draagt en dus een deur verder moest zijn om zich in de kleedruimte van de bezoekers in haar wedstrijdshirt te hijsen.

Voor het overige bleef in Amsterdam zo'n beetje alles bij het oude. Na zeventig minuten wedstrijd stond er een zege voor de gastvrouwen op het scorebord. 3-1, in dit geval.

Tien seizoenen

Ook De Goede, de vrouw die op 17-jarige leeftijd debuteerde in Oranje zonder ook maar één wedstrijd in de Hoofdklasse te hebben gespeeld en sindsdien drie stuks olympisch goud en één zilveren plak in de kast heeft liggen, kon niet voorkomen dat de thuisclub een zakelijke zege boekte. De club die ze tien seizoenen diende en tweemaal aan een landstitel hielp, was eenvoudigweg te sterk voor haar nieuwe werkgever.

De tweevoudig beste speelster ter wereld stond aan de basis van de openingstreffer van HGC, de hekkensluiter die deze prille jaargang is opgeklommen tot de nummer drie in de Hoofdklasse. Uit een pass van De Goede was het de Zuid-Afrikaanse Dirkie Chamberlain die de score opende.

Als snel herstelde Amsterdam de verhoudingen. Noor de Baat, Sabine Plönissen en Maria Verschoor tekenden voor de drie Amsterdamse treffers.

Bekijk in de carrousel hieronder de uitslagen en standen van de hoofdklasse voor mannen en vrouwen.

De nederlaag liet onverlet dat HGC met De Goede in de gelederen een gedaantewissel lijkt te hebben gemaakt. Bij haar veelbesproken overstap tijdens de afgelopen zomer benadrukte De Goede dat kiezen voor HGC géén stap terug was. Integendeel, klonk het meermaals.

Er was beslist geen sprake van afbouwen. Op De Roggewoning kon ze groeien, zo legde ze uit. "Als speelster en als mens."

Samen met haar vriend, de voor Klein Zwitserland spelende Zuid-Afrikaanse hockey-international Tim Drummond, verhuisde ze anderhalf jaar geleden naar Den Haag. Om niet te hoeven forenzen koos ze voor een club dichter in de buurt. De keuze viel uiteindelijk op HGC, de club waar ze op de fiets naar de training kan.

De Goede: 'Een gekke dag, maar leuk om weer in Amsterdam te zijn'

Maar eens een speelster van Amsterdam, altijd een speelster van Amsterdam, zo bleek na afloop van het treffen. In de stromende regen kreeg De Goede een medaille omgehangen en een aantal cadeaus van haar voormalige ploeggenoten, als dank voor de bewezen diensten.

Het zorgde ervoor dat De Goede het Wagener Stadion in ieder geval niet met lege handen verliet. Zoals tijdens haar dienstverband bij Amsterdam het voorbije decennium eigenlijk bijna altijd het geval was.

STER reclame