1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
RTV Oost
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Gemeenteraad Kampen beslist over lot van uniek wrak uit 15de eeuw

De komende tijd moet duidelijk worden of een in 2016 uit de IJssel gehaald scheepswrak weer terugkomt naar Kampen. Het wrak van de zogenoemde kogge ging destijds naar een conserveringscentrum in Lelystad. Het exposeren van het schip uit de 15de eeuw kost een miljoen meer dan gedacht en de gemeenteraad van Kampen moet daarover beslissen.

"De raad moet een duidelijk 'go or no go'-signaal geven", zegt wethouder Albert Holtland tegen RTV Oost. "Kampen heeft in 2014 besloten dat het wrak van het middeleeuwse handelsschip, na conservering op de werf in Lelystad, terug moet keren naar Kampen."

Toen het besluit werd genomen om het schip terug te halen naar Kampen is geld beschikbaar gesteld, maar veel te weinig, zo blijkt. Een minimale expositieruimte is een miljoen duurder. Aanvankelijk was 5 ton begroot.

Volgens de wethouder werd te simpel gedacht over het exposeren van het schip. "Er zijn meer technische en klimatologische voorzieningen nodig. Als we de IJsselkogge onder een glazen stolp plaatsen, dan verpulvert het hout ter plekke. Er is absoluut een betere en dus ook duurdere expositieruimte nodig."

De gemeenteraad neemt de beslissing in oktober. Sommige partijen vinden minimaal 1,5 miljoen euro te veel geld en willen dat bedrag anders besteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl