Lionel Messi werd in juli eindelijk Zuid-Amerikaans kampioen dankzij een zege in en tegen Brazilië AFP

De Europese voetbalunie UEFA en de Zuid-Amerikaanse Conmebol hebben een speciaal duel tussen de twee continentale kampioenen in het leven geroepen. De eerste editie van deze kampioenswedstrijd gaat tussen Italië en Argentinië en zal in juni 2022 plaatsvinden. Plaats van handeling is nog onbekend.

De overeenkomst voor het duel tussen de twee continentale kampioenen omvat vooralsnog drie edities.

Messi versus Donnarumma

Italië werd deze zomer Europees kampioen door in de finale op Wembley Engeland na strafschoppen te verslaan. Doelman Gianluigi Donnarumma, tegenwoordig ploegmaat van Lionel Messi en Ángel Di María bij Paris Saint-Germain, was die avond de grote man bij de Italianen.

Een paar uur later ging de droom van Lionel Messi eindelijk in vervulling. Dankzij een 1-0 zege (doelpunt Di María) op aartsrivaal Brazilië in het beroemde Maracanã in Rio de Janeiro won hij de Copa America, zijn eerste titel met de Argentijnse A-ploeg.

De nieuwe krachtmeting tussen de titelhouders van Europa en Zuid-Amerika is één van de onderdelen van een breed akkoord tussen de UEFA en Conmebol. Daarin hebben beide organisaties vastgelegd dat ze intensiever met elkaar willen samenwerken, onder meer ook in het vrouwenvoetbal, het zaalvoetbal en het jeugdvoetbal.

De twee instanties gaan eveneens scheidsrechters en trainingsprogramma's met elkaar uitwisselen.

Terug naar vroeger

Een kampioensduel tussen de beste voetballers van Europa en die van Zuid-Amerika is niet nieuw. Van 1960 tot en met 2004 betwisten de winnaars van de Europa Cup I en de Copa Libertadores elkaar al om de Intercontinentale beker, in de volksmond ook wel de wereldbeker.

In 2000 experimenteerde de FIFA al met een WK voor clubs. Vanaf 2005 werd de Intercontinentale beker vervangen door het WK clubs, met deelname van de winnaars van alle hoogste continentale clubtoernooien.

Feyenoorders Rinus Israël en Theo Laseroms in 1970 met de op het Argentijnse Estudiantes de la Plata veroverde wereldbeker. ANP

Vier keer werd een Nederlandse club winnaar van de Intercontinental Cup: Ajax heeft twee wereldbekers in de prijzenkast (1972 en 1995), Feyenoord (1970) en PSV (1988) waren een keer de beste.

Wat vindt FIFA?

Het is de vraag of de intensieve samenwerking tussen UEFA en Conmebol op bijval zal kunnen rekenen bij wereldvoetbalbond FIFA. De twee organisaties hebben zich eerder al gezamenlijk gekeerd tegen de FIFA-plannen om van het WK een tweejaarlijks evenement te maken in plaats van vierjaarlijks.

Bovendien organiseerde de FIFA sinds 1992 zelf de Confederations Cup. Duitsland was in 2017 in Rusland de winnaar van de laatste editie. Aan dat toernooi, sinds 2001 doorgaans was bedoeld als test van de WK-locaties, namen naast de wereldkampioen ook al alle continentale kampioenen deel.

STER reclame