Rouwende familieleden dragen de kist van Ibrahim Harb in Beiroet AP

Een 35-jarige man uit Libanon is 14 maanden nadat hij ernstig gewond was geraakt bij de explosie in de haven van Beiroet, overleden. Daarmee komt het aantal slachtoffers dat bij de ramp omkwam op 219.

De 35-jarige Ibrahim Harb werkte als accountant in een kantoor vlak bij de haven, toen daar een loods met explosief materiaal in de lucht vloog.

Dit gebeurde er vorig jaar in Beiroet op 4 augustus en de dagen daarna:

Terugkijken: Beiroet opgeschrikt door gigantische explosie, nu jaar geleden

In de loods bleek 2750 ton ammoniumnitraat opgeslagen te zijn. De explosie, die volgde op een brand in een opslagplaats, veroorzaakte een enorme ravage. 250.000 mensen werden dakloos en kantoren, winkels en andere panden werden verwoest, zo ook het kantoor waar Harb werkte.

Hij raakte ernstig gewond aan zijn hoofd. Af en toe was hij bij bewustzijn, vertelde zijn familie aan persbureau AP. De man werd na drie maanden in het ziekenhuis overgeplaatst naar een revalidatiecentrum. Drie dagen geleden werd hij naar zijn ouderlijk huis gebracht, waar hij gisteravond overleed.

Rechtsgang belemmerd

Meer dan een jaar later is het nog steeds onduidelijk wie er verantwoordelijk is voor de explosie.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International belemmert de Libanese overheid het onderzoek naar de ramp en de rechtsgang. Daardoor blijven veel vragen onbeantwoord.

Na de explosie zijn er zo'n 25 mensen opgepakt die in verband werden gebracht met de ramp, veelal havenarbeiders en douanebeambten. Inmiddels zijn dertien van hen weer vrijgelaten. Nabestaanden eisen nog steeds gerechtigheid.

"We hopen dat God degene straft die hiervoor verantwoordelijk is, wat kunnen we anders?", zegt de broer van de overleden Harb, tegen AP.

STER reclame