ANP

De wekdienst liever luisteren?

Goedemorgen! In de zeven grote academische ziekenhuis worden vandaag alleen zondagsdiensten gedraaid. En er is een kort geding tegen de staat vanwege het coronatoegangsbewijs.

Maar eerst het weer: vandaag is het wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De zon schijnt geregeld en bij een matige zuidwestenwind wordt het zo'n 18 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In zeven grote academische ziekenhuizen worden vandaag alleen zondagsdiensten gedraaid. Planbare zorg vervalt, de spoedeisende hulp gaat wel door. De stakende medewerkers willen meer salaris en minder werkdruk. Ze benadrukken dat die eisen er al voor de coronacrisis lagen.
  • Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen veel hinder op de A12 van Utrecht richting Den Haag. Vanwege groot onderhoud is het traject tussen knooppunt Oudenrijn en Nieuwerbrug sinds gisteravond afgesloten tot donderdag 7 oktober 05.00 uur.
  • Er is een kort geding tegen de staat, aangespannen door een aantal advocaten uit Breda. Zij vinden de coronatoegangspas onrechtmatig omdat het in strijd zou zijn met de grondwet en internationale wet- en regelgeving.
  • In Almelo wordt vanavond om 18.30 uur een stille tocht gehouden ter nagedachtenis aan de twee vrouwen die op vrijdag 17 september om het leven kwamen door steekincidenten. De verdachte zou ook met een kruisboog vanaf zijn balkon hebben geschoten.

Wat heb je gemist?

Rond het Utrechtse restaurant Waku Waku is het afgelopen avond onrustig geweest. Er verzamelden zich tientallen mensen om te voorkomen dat de politie de horecagelegenheid zou sluiten. Burgemeester Dijksma had eerder op de dag bepaald dat het restaurant dicht moet omdat het gasten niet controleerde op hun coronapas.

Uiteindelijk heeft de politie niet ingegrepen, rond 23.00 uur ging het restaurant alsnog dicht en vertrokken de betogers.

Politie treed op bij restaurant Waku Waku

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Slablaadjes die precies op een hamburgerbroodje passen, broccoli met een dunne steel die consumenten wél willen eten in plaats van dikke stelen die worden weggegooid, en bloemkolen die wit blijven. Want geel-geworden bloemkolen kopen we niet, in de veronderstelling dat die niet meer goed zijn.

Het zijn zomaar wat innovaties die deze week te zien zijn in het Noord-Hollandse Grootebroek op het Field of Innovation, een evenement voor telers en vertegenwoordigers van bijvoorbeeld supermarkten. Wereldwijd wordt zo'n 30 procent van alle geoogste groenten en fruit verspild. Om dat percentage omlaag te krijgen, wordt er in de sector hard gewerkt aan nieuwe groentes die beter aansluiten bij de wensen van consumenten.

Rechts zie je de 'nieuwe broccoli':

NOS

Fijne dinsdag!

STER reclame