Théoneste Bagosora in 2005 voor het VN-straftribunaal
NOS Nieuws

Kopstuk Rwandese genocide overleden

De oud-kolonel Théoneste Bagosora (80), het veronderstelde brein achter de genocide in Rwanda, is overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in de Malinese hoofdstad Bamako, waar hij een gevangenisstraf van 35 jaar uitzat. Hij had hartklachten, zei een zoon tegen de BBC.

In 1994 werden in Rwanda in honderd dagen tijd naar schatting 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's gedood door gewelddadige milities. Bagosora had destijds een vooraanstaande positie bij het ministerie van Defensie.

De slachtpartij begon na het neerhalen door onbekenden van een vliegtuig met de Rwandese president aan boord. Alle inzittenden kwamen om. Dat was het startsein voor de genocide, die al langer werd voorbereid.

Via een radiozender die de Hutu's ophitste, werden Hutu-milities opgeroepen wegversperringen op te richten en "spionnen" eruit te pikken en te vermoorden. "Laat de hoofden van de Tutsi's achter aan de kant van de weg."

In deze video is te zien hoe de genocide kon plaatsvinden:

Terugblik: genocide in Rwanda in 1994

Na de genocide sloeg Bagosora op de vlucht. Twee jaar later werd hij opgepakt in Kameroen. Hij werd door een VN-tribunaal in Tanzania berecht. De aanklagers bestempelden hem als de leider van de moordende milities. Bagosora zei dat de aanklacht gebaseerd was op valse informatie van de Tutsi-regering die inmiddels in Rwanda aan de macht was.

Het tribunaal bevond de oud-kolonel in 2008 onder meer schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid, moord op VN-blauwhelmen en verkrachting. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf. In 2011 werd die straf in hoger beroep teruggebracht tot 35 jaar.

Samen met andere Rwandezen die door het tribunaal veroordeeld waren, zat hij zijn straf uit in een gevangenis in Mali. In april van dit jaar werd een verzoek voor zijn voorwaardelijke vrijlating afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl