EPA

Huawei-topvrouw Meng Wanzhou is als een nationale held ontvangen in thuisland China. Op de luchthaven van Shenzhen, de stad waar het hoofdkwartier van Huawei is gevestigd, stond een welkomstcomité klaar. De rode loper was uitgerold, een delegatie wapperde met Chinese vlaggen en zong Chinees-nationalistische liederen.

Meng, de dochter van de oprichter van Huawei, heeft bijna drie jaar in Canada onder huisarrest verbleven. Zij werd in 2018 gearresteerd op verzoek van de VS, die haar verdachten van het overtreden van het handelsembargo tegen Iran. Gisteren werd Meng na een deal met de Amerikaanse aanklager vrijgelaten. Ook de twee Canadezen die gevangenzaten in China kregen toestemming om naar huis te gaan.

Mengs aankomst in Shenzhen werd live uitgezonden op de Chinese staatstelevisie. Daarop was te zien hoe zij president Xi Jinping en de communistische regering bedankte voor de steun tijdens haar huisarrest. "Tijdens deze moeilijke periode heb ik altijd de warmte en zorg van de partij, de natie en het volk gevoeld", zei Meng in een statement.

Bekijk hieronder de aankomst van Meng op de luchthaven van Shenzhen:

Topvrouw Huawei aangekomen in China

De twee Canadezen zijn inmiddels ook thuis. Diplomaat Michael Kovrig en ondernemer Michael Spavor zaten bijna drie jaar vast in een Chinese gevangenis, op verdenking van spionage. Een van hen werd vorige maand nog veroordeeld tot elf jaar cel. De gevangenschap van de Canadezen leidde tot een diplomatieke rel tussen Canada, de VS en China.

Vandaag kwamen de mannen aan in de Canadese stad Calgary. Daar werden zij ontvangen door premier Justin Trudeau.

"Deze mannen hebben een ongelooflijk moeilijke beproeving moeten doorstaan," zei Trudeau in een persconferentie over hun vrijlating. "De afgelopen 1000 dagen hebben ze kracht, doorzettingsvermogen en genade getoond."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken juichte de vrijlating van Canadezen toe. "Na meer dan twee jaar van willekeurige gevangenschap, zijn we blij met hun thuiskomst in Canada."

STER reclame