AP

Een speciale rechtbank in Parijs heeft een verzoek tot strafvermindering van de beruchte terrorist Carlos de Jakhals afgewezen.

De 71-jarige Venozolaan, die in werkelijkheid Ilich Ramírez Sánchez heet, was in 2017 tot levenslang veroordeeld voor een aanslag met een granaat op een winkelcentrum in Parijs in 1974. Bij die aanslag kwamen twee mensen om het leven en raakten 36 mensen gewond.

Het Franse hooggerechtshof besloot in 2019 dat opnieuw naar de straf gekeken moest worden, omdat Ramirez twee keer voor dezelfde zaak was veroordeeld: voor het vervoeren en voor het laten ontploffen van de granaat. De speciale rechtbank boog zich gisteren en vandaag over de zaak, maar komt tot dezelfde straf.

Carlos in de jaren 70 en in 2001 AFP

Feitelijk maakt dat weinig uit, omdat Ramírez ook twee andere levenslange gevangenisstraffen uitzit: een voor de moord in 1975 op twee Franse agenten en een politie-informant en een voor een serie bomaanslagen in Parijs en Marseille, in 1982 en 1983, waarbij elf doden en tientallen gewonden vielen.

Meest gezocht

Ramirez noemde zichzelf een linkse guerrillastrijder. In de jaren 70 en 80 was hij een van de meest gezochte terroristen ter wereld, maar wist hij uit handen van zijn achtervolgers te blijven. In 1994 werd hij in Sudan opgepakt en naar Frankrijk gebracht.

Carlos was zijn schuilnaam. De toevoeging 'de Jakhals' dankt hij aan het boek De dag van de Jakhals van Frederick Forsyth, over de jacht op een huurmoordenaar die de Franse president De Gaulle wil vermoorden. Het boek werd tussen zijn spullen gevonden.

STER reclame