Wielerbondscoach Loes Gunnewijk Pro Shots

Loes Gunnewijk blijft nog minimaal drie jaar bondscoach van de Nederlandse wielervrouwen. Gunnewijk, gezien als hoofdverantwoordelijke voor de afgang in de olympische wegrit in Tokio, heeft haar contract tot en met de Olympische Spelen van 2024 in Parijs verlengd.

Gunnewijk is momenteel met de vrouwenploeg in België voor de WK wielrennen. Zaterdag staat de wegwedstrijd op het programma. Ze trad twee jaar geleden aan als bondscoach van de vrouwen en vierde sindsdien grote successen.

Met Gunnewijk als bondscoach veroverde de Nederlandse ploeg in drie jaar tijd vijf Europese titels (drie op de weg, twee op de tijdrit), vier wereldtitels (twee op de weg, twee op de tijdrit) en een olympische titel (Annemiek van Vleuten op de tijdrit).

Olympisch debacle

Toch zullen de meeste volgers Gunnewijk herinneren als de coach die een hoofdrol speelde in het mislopen van olympisch goud in Tokio. De Nederlandse rensters waren topfavoriet, maar hadden - mede vanwege het ontbreken van oortjes - niet in de gaten dat de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer alleen op kop reed.

Annemiek van Vleuten pakte die dag wel zilver, maar dacht aanvankelijk dat ze goud had.

Gunnewijk na olympisch debacle: 'Alle kwartjes vielen de verkeerde kant op'

Het mislopen van de olympische titel werd Gunnewijk zwaar aangerekend. Er werd zelfs geroepen om haar vertrek, maar de 40-jarige Achterhoekse blijft zitten waar ze zit en wordt daarin gesteund door de karrevracht aan titels die ze wel binnenhaalde.

Oud-renster Gunnewijk werd zelf in 2010 Nederlands kampioene op de weg en veroverde in 2006 de nationale titel tijdrijden. Ook won ze met haar Australische ploeg WK-zilver en -brons op de ploegentijdrit.

Dat onderdeel werd in 2019 vervangen door de gemengde ploegentijdrit.

STER reclame