Poetin praat via een videoverbinding met het hoofd van de verkiezingscommissie AFP

President Poetin bedankt de Russische burgers voor het vertrouwen dat ze hebben gegeven door hun stem uit te brengen. Hij deed dat tijdens een videogesprek met het hoofd van de kiescommissie.

"Een opkomst van meer dan 51 procent is hoger dan die van 47 procent bij de vorige verkiezingen. Het betekent dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen bij het kiezen van het parlement", zei hij.

De voorzitter van de kiescommissie had het tijdens het gesprek met Poetin ook over de vele cyberaanvallen:

Poetin bedankt Russen voor het vertrouwen

Volgens de kiescommissie zijn vrijwel alle stemmen geteld. Verenigd Rusland, de partij die Poetin steunt, is opnieuw de grootste, maar verliest ook terrein. De partij kreeg bijna 50 procent van de stemmen, bij de vorige verkiezingen was het nog ruim 54 procent. De Communistische Partij kreeg 19 procent. Met deze uitkomst heeft Poetin steun van ruim twee derde van het parlement en kunnen er makkelijk grondwetswijzigingen worden doorgevoerd.

Fraude

Tegenstanders en oppositiepartijen beschuldigen de autoriteiten van grootschalige fraude bij de stembusgang. Eerder meldde waarnemersorganisatie Golos dat er duizenden onregelmatigheden zijn geregistreerd: van groepen ambtenaren die gemobiliseerd zijn om te gaan stemmen tot een stembus met een verborgen achterdeurtje erin.

Ook het Westen heeft kritiek. Zo zeggen de EU, het Verenigd Koninkrijk en de VS dat de verkiezingen niet vrij waren. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart dat de democratie in Rusland een stap terug doet. EU-buitenlandchef Borrell zegt dat er regels zijn geschonden en de verkiezingen hebben geleden onder intimidatie en de afwezigheid van waarnemers.

In Moskou werd vanavond gedemonstreerd tegen de verkiezingsuitslag.

'Wij erkennen de verkiezingsuitslag niet'

STER reclame