AFP

Goedemorgen! Vandaag begint de inhoudelijke zitting van een grote milieufraudezaak. Miljoenen kilo's vervuilde mest werden jarenlang op Nederlandse en Duitse akkers gedumpt. En de Canadezen gaan vandaag naar de stembus.

Maar eerst het weer: Vandaag is het wisselend bewolkt. Het blijft droog en bij weinig wind wordt het 17 tot 20 graden.

Weerkaart 20 september Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag begint de inhoudelijke zitting van een grote milieufraudezaak. Miljoenen kilo's vervuilde mest zijn jarenlang op Nederlandse en Duitse akkers gedumpt door een internationale criminele organisatie die fraudeerde met mest en afval.
  • De rechtbank Rotterdam doet uitspraak in de zaak van 'Balie-Syriër' Aziz A. Hij wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie tussen 2011 en 2014. Er is een celstraf van 23 jaar tegen hem geëist. Tegen zijn broer Fatah A. is een celstraf van 10 jaar geëist.
  • Een Rwandese rechtbank oordeelt in de zaak tegen Paul Rusesabagina, de hotelmanager die in 1994 meer dan duizend mensen van de dood redde en bekend werd door de film Hotel Rwanda. Hij staat terecht voor onder meer terrorisme, moord en brandstichting.
  • En de Canadezen gaan naar de stembus. De centrumlinkse Liberale Partij van premier Justin Trudeau is in een nek-aan-nekrace verwikkeld met de centrumrechtse Conservatieven, geleid door Erin O'Toole.

Wat heb je gemist?

Duizenden inwoners en toeristen op La Palma zijn geëvacueerd na een vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland. De eruptie begon gisterochtend met een reeks aardbevingen. Lava uit de vulkaan heeft inmiddels zeker acht huizen verwoest. Ongeveer tweehonderd Nederlanders die via reisorganisatie TUI op het eiland vakantie vieren, zouden niet in gevaar zijn, laat de organisatie weten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Netflix-serie The Crown heeft elf Emmy's gewonnen bij de prijsuitreiking in Los Angeles. Actrices Olivia Colman en Gillian Anderson wonnen de belangrijkste tv-prijs voor hun rollen als koningin Elizabeth en Margaret Thatcher. Ook de acteurs die prins Phillip en zijn zoon Charles speelden vielen in de prijzen.

The Crown won bovendien de prijs voor Beste Dramaserie, een primeur voor Netflix. The Queen's Gambit, een andere titel van de streamingdienst, won in de categorie Beste Miniserie.

Olivia Colman met haar Emmy Reuters

Fijne maandag!

STER reclame