De vulkaan spuwde na de uitbarsting lava en dikke zwarte rook uit
NOS NieuwsAangepast

Vulkaan barst uit op Canarisch eiland La Palma, evacuaties in volle gang

Op het Canarische eiland La Palma zijn duizenden bewoners en toeristen geëvacueerd nadat een vulkaan voor het eerst in vijftig jaar weer is uitgebarsten. De lava stroomt uit zeven verschillende plekken op de vulkaan. Mensen in de omgeving schrokken vanmiddag op van dikke, zwarte rook die af en toe rood kleurde door de hete lava.

Op beelden uit de avond is goed te zien dat de lava uit meer dan een krater komt:

Vulkaanuitbarsting La Palma, lava komt uit verschillende kraters

De directe omgeving van de vulkaan is dunbevolkt, vooralsnog zijn slechts enkele afgelegen huizen getroffen door een lavastroom. Duizenden bewoners en 500 toeristen zijn uit het gebied weggehaald. Spaanse media melden dat het aantal evacuaties kan oplopen tot 10.000.

De toeristen verbleven in een hotel in het dorp Puerto Naos dat mogelijk op het pad ligt van een van de lavastromen. De evacués zijn overgebracht naar een oude kazerne bij de hoofdstad Santa Cruz de La Palma. Reisorganisatie TUI laat weten dat er via hen circa 200 Nederlanders op het eiland vakantie vieren, maar die zouden niet in gevaar zijn.

Leger ingezet

Het leger is ingeschakeld voor meer evacuaties en uit voorzorg zijn de toegangswegen tot het gebied afgesloten. Op La Palma wonen zo'n 85.000 mensen.

De eruptie volgde op een aardbeving, vanmorgen, met een kracht van 3,8. Daarna stootte de vulkaan as en lava uit, schrijven Spaanse media. De uitbarsting begon iets na 15.00 uur, meldde radiostation Canarias Radio.

Deze Spaanse verslaggeefster voelde de eerste schokken:

Vulkaan op Canarische eiland La Palma uitgebarsten

"Op dit moment valt het allemaal nog mee, omdat er niet veel mensen wonen. Maar het is wel een spannende situatie", zegt correspondent Rop Zoutberg. Op steeds meer plekken komt lava uit de grond en er is een grote scheur te zien op de vulkaanhelling.

De Spaanse luchtvaartautoriteit raadt luchtvaartmaatschappijen af om nog te vliegen op La Palma, maar er geldt geen verbod. De Spaanse premier Sanchez heeft een bezoek aan de VS uitgesteld om zo spoedig mogelijk poolshoogte te kunnen nemen op La Palma.

Seismologen hielden de vulkaanketen op het eiland, de Cumbre Vieja, al meer dan een week in de gaten vanwege verhoogde activiteit. Er werden meer trillingen gemeten en er kwam magma omhoog.

'Uitbarsting kan weken of maanden duren'

In 1971 barstte er voor het laatst een vulkaan uit in de Cumbre Vieja. Het is niet duidelijk hoe lang de uitbarsting op La Palma kan duren, zei Itahiza Dominguez, hoofdseismoloog van het Spaanse geologie-instituut, tegen een lokale tv-zender. "Maar eerdere uitbarstingen op de Canarische Eilanden duurden weken of soms zelfs maanden."

De meest recente uitbarsting op de Canarische Eilanden vond in 2011 onder water plaats, nabij het eiland El Hierro. Die uitbarsting duurde vijf maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl