Johan Remkes en Sigrid Kaag spreken met elkaar ANP/NOS

Goedemorgen! Vandaag wordt het Nationaal Holocaust Namenmonument geopend. En de komende uren spreken de onderhandelaars in de formatie verder op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam wordt het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. Daarop staan de namen van 102.000 Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werden vermoord.
  • Vanmiddag verlaten de onderhandelaars in de formatie het landgoed in Hilversum. Partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA) verkennen daar dit weekend de mogelijkheid tot een minderheidskabinet.
  • Het is de laatste dag van de verkiezingen in Rusland. De stembureaus sluiten om acht uur 's avonds Nederlandse tijd, de uitslag wordt snel verwacht.
  • In Vlaanderen beginnen de WK wielrennen. De tijdrit mannen (elite) is vanaf 15.10 uur live te zien op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 1.

Wat heb je gemist?

Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zijn 11.600 boetes uitgedeeld voor het niet dragen ervan. De plicht ging in op 1 juni vorig jaar en blijft ondanks versoepelingen op 25 september nog altijd gelden. Ook zijn er bijna 5600 incidenten met boze reizigers gemeld. Het gaat bijvoorbeeld om scheldende of spugende passagiers.

Dat blijkt allemaal uit documenten die de NOS heeft gekregen met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Daaruit blijkt ook dat er binnen de overheid veel discussie was over wie de mondkapjesplicht moest gaan handhaven. De politie weigerde dat te doen, omdat boa's nu eenmaal verantwoordelijk voor de handhaving in het ov. Uiteindelijk werd een compromis gesloten: boa's zouden gaan handhaven, en de politie zou alleen komen als de situatie zou escaleren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een droom die uitkomt, noemt koorddanser Nathan Paulin zijn wandeling op 70 meter hoogte vanaf de Eiffeltoren over de Seine. De 27-jarige Fransman trok er een half uurtje voor uit en deed onderweg wat kunstjes.

Het koord van 2,5 centimeter breed was gespannen van de eerste verdieping van de Eiffeltoren naar het dak van het Palais de Chaillot, aan de overkant van de rivier. Duizenden mensen keken toe hoe hij de oversteek maakte.

Fijne zondag!

STER reclame