NOS NieuwsAangepast

Baangarantie InHolland toch geen garantie

De baangarantie die InHolland eerder vandaag gaf voor haar afgestudeerde studenten blijkt na een dag bellen toch niet zo hard. De hogeschool zou met de uitzendbureaus hebben afgesproken dat studenten van InHolland die afstuderen allemaal aan een baan worden geholpen. De ABU, de branchevereniging van uitzendbureaus, zegt dat er helemaal geen garantie gegeven kan worden.

De afspraak is dat afgestudeerde studenten goed begeleid worden naar een baan. "Als wij ze iets extra's kunnen bieden, door de samenwerking die gericht is op een vaste baan op hbo-niveau, dan zullen we dat doen", zei bestuursvoorzitter Doekle Terpstra. "Dat geeft nog net iets meer vertrouwen in de richting van onze studenten."

Uitzendbureaus De drie grote spelers in de uitzendbranche die lid zijn van de ABU durven ook niet te spreken over een baangarantie. Zo zegt de woordvoerder van Tempo- Team, Harald Zandvliet, dat het geven van baangaranties een boude uitspraak is: "We geven geen baangaranties. Iemand aan een baan helpen is in de praktijk veel complexer dan het klinkt. Terpstra lijkt met deze uitspraak vooral de boel te willen redden."

Ook woordvoerder van Randstad, Joost Ruempol, zegt dat ze een garantie op een baan nooit kunnen geven: "Randstad kijkt niet alleen welke opleiding iemand gevolgd heeft, maar ook naar competenties. Die competenties moeten wel aansluiten op een functie." UMG People benadrukt dat ze zo goed mogelijk willen helpen bij het vinden van banen voor InHolland-studenten, maar dat garanties niet te geven zijn. "We kunnen het proces alleen versnellen. Waarschijnlijk heeft Terpstra de baangarantie niet letterlijk bedoelt, maar uitgesproken als een intentie."

ISO In deze kwestie lijkt het er volgens Guy Hendriks van de studentenorganisatie ISO op dat er eerder voor een marketingpraatje wordt gekozen dan voor een echte oplossing. Studenten zouden niet vragen om een baangarantie maar alleen om een diploma dat rechtmatig is.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl