Het pand van Vereniging Ons Suriname in Amsterdam
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Nieuw museum over Suriname in Amsterdam: 'Een langgekoesterde droom'

In Amsterdam komt een nieuw museum met daarin een permanente tentoonstelling over de Surinaamse geschiedenis en cultuur en over de complexe relatie tussen Nederland en Suriname. Het Suriname Museum wil de deuren in 2023 openen.

Het museum komt in een pand aan de Zeeburgerdijk, dat eigendom is van de Vereniging Ons Suriname. De tentoonstelling zal meerdere verdiepingen beslaan en voorwerpen tonen uit verschillende perioden. "Vanaf het moment dat de eerste Nederlander voet op Surinaamse bodem zette, tot het moment dat de eerste Surinamer in Nederland aankwam", zegt een van de initiatiefnemers, Vincent Soekra tegen NH Nieuws.

De expositie gaat 1300 vierkante meter beslaan en wordt ingericht door de kunstenaars Felix de Rooy en René Wissink.

Droom

Met de komst van een museum gaat een langgekoesterde droom van Soekra in vervulling. "Er zijn inmiddels derde, vierde, vijfde, en misschien wel meer generaties Surinamers die hier in Nederland wonen, en waarschijnlijk ook nooit meer weggaan. Maar zich wel afvragen hoe het zit in het moederland. Dat kunnen ze dan gewoon hier in het museum opsnuiven."

Volgens mede-initiatiefnemer Jan Gerards weten veel jonge Surinamers maar weinig over hun achtergrond. "Met dit museum willen wij die geschiedenis voor het grote publiek zichtbaar maken. Ook scholen en universiteiten kunnen langskomen." Beide initiatiefnemers werken voor Vereniging Ons Suriname. Ook organiseerden ze eerder vieringen van onder meer Keti Koti.

De initiatiefnemers buigen zich over de ontwerpen

De eerste ontwerpen liggen inmiddels op de tekentafel. Het doel is om jaarlijks zo'n 50.000 bezoekers te trekken. De kosten worden op 3 miljoen euro geschat. "Dan hebben we het over het ideale plaatje. Met een lift in het gebouw, kelders die uitgegraven moeten worden, een uitbouw in de tuin. Dat gaat voor 2023 niet lukken, maar dat is wel ons einddoel", zegt Gerards.

In het beoogde openingsjaar 2023 is het 160 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën wettelijk werd afgeschaft (1863) en 150 jaar geleden dat alle slaven daadwerkelijk vrij waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl