Tim Brand tijdens de Olympische Spelen in Tokio Getty Images

Zowel Amsterdam als Klein Zwitserland (KZ) wist zich deze zomer flink te versterken met buitenlands hockeybloed, en dan vooral Australisch bloed. Maar liefst zeven Australiërs staan op de spelerslijsten als beide clubs vrijdagavond tegen elkaar spelen.

"Het is niet vreemd dat zoveel Australiërs naar de Nederlandse competitie komen", zegt voormalig-international Jaap Stockmann. "Je kan hier fulltime hockeyen en Europa leren kennen. Het is in een postolympisch jaar de uitgelezen kans om hier ervaring op te doen. Je hebt geen verplichtingen meer bij de bond."

En dus weten de Australiërs de Nederlandse hockeycompetitie goed te vinden. Amsterdam versterkte zich vlak voor de start van het nieuwe seizoen nog met een vierde Australiër: international Lachlan Sharp. Hij verschijnt binnenkort op de Nederlandse velden.

Daarvoor had de club al de komst van Matthew Dawson en Trent Mitton aangekondigd. Oudgediende Fergus Kavanagh (een geboren Ier, maar uitkomend voor Australië) behoorde al tot de selectie van de Amsterdammers.

Trent Mitton (r) viert een doelpunt voor Amsterdam Orange Pictures

Stockmann: "In Australië duurt de competitie maar een maand, hier in Nederland zes à zeven maanden. Je wordt echt een betere speler als je hier komt hockeyen."

Wat de 37-jarige oud-keeper betreft, prijkt de Nederlandse competitie nog altijd bovenaan, maar België en Duitsland doen niet veel meer onder. "De discussie wat het aantal buitenlanders betreft is van alle dag. Dat was in mijn tijd al zo. Jonge spelers krijgen daardoor minder kans om minuten te maken. Maar ook in België spelen sinds jaar en dag veel buitenlanders."

Hofleverancier

Het staat buiten kijf dat Amsterdam hofleverancier van het aantal Australiërs in de hoofdklasse is, maar hockeyclub Klein Zwitserland (KZ) heeft zich afgelopen zomer ook geroerd op de transfermarkt.

Oud-international Matthew Swann komt een dezer dagen met zijn Nederlandse vrouw en pasgeboren kind naar Den Haag, terwijl de twee zilveren olympische medaillewinnaars Tom Craig en Tim Brand eveneens een contract bij de laagvlieger uit de hoofdklasse tekenden.

Laatstgenoemde is niet helemaal onbekend in Nederland. Brand werd geboren in Gouda als zoon van een Nederlandse vader, maar op vroege leeftijd emigreerde het gezin naar Australië.

Bekijk hieronder een portret van de Nederlandse Australiër Tim Brand.

Australiër Brand maakt Nederlandse vader trots bij Klein Zwitserland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Nederlands spreken? Daar waagt Brand zich nog niet aan. "Mijn Nederlands is niet eens zo slecht", zegt de 22-jarige hockeyer. "Ik kan het goed verstaan, maar ik moet meer oefenen met spreken."

Gelukkig voor de jonge hockeyer is dat nauwelijks nodig bij zijn nieuwe club. KZ heeft dit jaar in de selectie maar liefst acht buitenlanders: drie Australiërs, Albert Beltrán uit Spanje, Amerikaan Aki Käppeler, Nicolás Keenan uit Argentinië en de Duitsers Max Kapaun en Marco Miltkau.

Met deze groep jongens zijn de play-offs realistisch.

Tim Brand over zijn nieuwe club Klein Zwitserland

Een aardig clubje bij elkaar. Vorig seizoen werd de club uit Den Haag een na laatste met veertien punten, maar dit seizoen heeft Klein Zwitserland zijn zinnen gezet op het 'linkerrijtje'.

Brand durft het aan die doelstelling nog wat scherper te stellen. "We hebben een goed team en een goede trainer. Met deze groep jongens zijn de play-offs wel realistisch", zegt hij stellig.

Serieuze test

In de eerste speelronde van afgelopen weekend toonde de buitenlanders al hun waarde voor KZ. Keenan, Käppeler, Miltkau en Craig waren goed voor vier treffers tegen Tilburg (4-3).

Toch wacht dit weekend pas de eerste echte test voor het ambitieuze team uit Den Haag: vrijdag treft het Amsterdam (vorig seizoen zevende) en zondagmiddag Oranje-Rood (vorig seizoen achtste). Als het aan Brand ligt? "We winnen ze allebei!"

Bekijk hieronder het volledige hockeyprogramma van de mannen en de vrouwen in de hoofdklasse dit weekend.

STER reclame