NOS

Goedemorgen! Vandaag brengt demissionair premier Mark Rutte een bezoek aan de Britse premier Boris Johnson en Rusland gaat naar de stembus voor de parlementsverkiezingen.

Het is vrij rustig met eerst regionaal mogelijk mist. Vanmiddag is er een mix van zon, wolken en zeer lokaal een bui bij 19 tot 21 graden. De wind houdt het rustig. In het weekend verandert er weinig, het blijft bijna overal droog en vooral in de middag komt de zon tevoorschijn.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Demissionair premier Rutte bezoekt de Britse premier Johnson in Londen. Ze praten daar onder meer over Afghanistan en het Europees klimaatbeleid.
  • De ministerraad vergadert zonder een minister van Buitenlandse Zaken, na het vertrek van D66-leider Kaag gisteravond.
  • Vanaf vandaag tot en met zondag gaan Russen naar de stembus om te stemmen op afgevaardigden in de Doema, het Russische parlement.
  • Gemeente en Provincie Utrecht lanceren een nieuw voorstel om uit de impasse te komen over de uitbreiding van de A27 ter hoogte van Amelisweerd. Door de snelheid terug te brengen naar 80 km zou de gewenste capaciteitsuitbreiding kunnen worden gerealiseerd zonder de weg te hoeven verbreden. Daarmee zou de bomenkap bij Amelisweerd niet meer nodig zijn.

Wat heb je gemist?

Ondanks kritiek op het verplichte coronabewijs, zowel vanuit de maatschappij als vanuit de Tweede Kamer, wordt het verplichte coronatoegangsbewijs toch ingevoerd.

Vanaf zaterdag 25 september moet iedereen die een restaurant, concert, festival of sportwedstrijd bezoekt, zo'n bewijs laten zien. Alleen op terrassen hoeven bezoekers de QR-code niet te laten zien. Veel partijen stemden tegen het bewijs, maar uiteindelijk kreeg het kabinetsplan toch een kleine meerderheid van de stemmen voor.

De tegenstanders vinden dat niet-gevaccineerden nu onder druk worden gezet om zich te laten vaccineren. Ook vrees de ChristenUnie voor een tweedeling in de samenleving. Maar volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is de invoering van het coronatoegangsbewijs nodig om andere maatregelen los te kunnen laten.

Ander nieuws uit de nacht

  • Tweede Kamer wil strengere uitstootnormen voor Tata Steel: hoewel TaTa Steel voldoet aan de voorwaarden die verbonden zijn aan vergunningen, wil de Tweede Kamer de uitstoot van schadelijke stoffen door het staalbedrijf aan banden leggen, nu is gebleken dat omwonenden blootgesteld worden aan hoge concentraties giftige stoffen.
  • Tijdens de zomervakantie 50 kinderen door ouder ontvoerd: volgens het Centrum Internationale Kinderontvoering zijn 37 kinderen vanuit Nederland meegenomen naar het buitenland en 13 kinderen andersom. De meeste ontvoeringen hebben te maken met een scheiding van de ouders.
  • Microsoft mag verder bouwen aan een datacenter in Noord-Holland: het bedrijf heeft een gedoogvergunning gekregen, waardoor het nu op eigen risico mag gaan bouwen in afwachting op een definitieve vergunning. Over de komst van het nieuwe center is veel discussie, onder meer vanwege de impact op het milieu.

En dan nog even dit:

Nederland staat bekend als het langste volk ter wereld. Lichaamslengtes boven de 190 centimeter zijn geen uitzondering. Maar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), de gemiddelde Nederlander wordt steeds kleiner.

De lengtegroei die generaties lang plaatsvond, is gestopt. Volgens het CBS komt dat deels doordat "minder lange bevolkingsgroepen" naar Nederland geïmmigreerd die hier kinderen kregen. Een andere reden is mogelijk dat mensen slechter zijn gaan eten, zegt onderzoeker Gert Stulp.

Vrouwen die in 2001 zijn geboren, zijn gemiddeld 1,4 centimeter korter dan de generatie uit 1980. Bij mannen is het verschil 1 centimeter. De titel "langste volk ter wereld" hoeft Nederland nog lang niet op te geven.

Zo lang worden als de Turk Sultan Kösen, met een lengte van 251cm de langste levende man op aarde, is (gelukkig) een uitzondering:

Sultan Kösen in de Nederlandse schoenwinkel waar hij zijn schoenen (maat 62) laat maken, in 2015 ANP

Fijne dag!

STER reclame