Australië wil nieuwe onderzeeërs kopen van Amerika
NOS NieuwsAangepast

Australië, VK en VS sluiten defensiepact om opkomst China terug te dringen

De Verenigde Staten sluiten een nieuw samenwerkingsverband met Australië en het Verenigd Koninkrijk over het delen van geavanceerde technologieën. Dat hebben president Biden en de premiers Johnson en Morrison bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie.

Onder de naam AUKUS gaan de drie landen informatie en kennis delen op het gebied van kunstmatige intelligentie en defensie. De eerste taak van het partnerschap is om Australië te helpen aan een vloot van onderzeeboten met nucleaire aandrijving.

De drie presidenten gaven samen, maar elk vanuit hun eigen land, een online persconferentie:

'De toekomst van elk van onze naties en van de wereld, hangt hier vanaf'

Australië zegt hiervoor een onderzeebootorder van 40 miljard dollar met Frankrijk op. In plaats daarvan wordt een vloot van in de Verenigde Staten vervaardigde nucleaire onderzeeërs gekocht.

Supermacht

Het pact wordt gezien als een zet van de bondgenoten om een front te vormen tegen China, de opkomst van China op het gebied van defensietechnologie terug te dringen en gezamenlijk een technologische supermacht te vormen.

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten delen al langer informatie over de ontwikkeling van nieuwe onderzeeërs. Het betrekken van Australië bij dit programma zou een belangrijke stap kunnen betekenen in het vergroten van hun slagkracht op de Stille Oceaan.

Premier Johnson spreekt van "een nieuw hoofdstuk" in de vriendschappelijke betrekkingen tussen de landen. President Biden benadrukt dat alle betrokkenen inzien dat iedereen op lange termijn baat heeft bij stabiliteit in de Indo-Pacifische regio, en dat dit pact daaraan bijdraagt.

Frankrijk woedend

Frankrijk heeft woedend gereageerd op het pact. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vergeleek de Amerikaanse president Joe Biden met zijn voorganger Donald Trump. "Deze brute, eenzijdige en onvoorspelbare beslissing doet me veel denken aan wat de heer Trump deed", zei Le Drian op franceinfo. "Het is een vertrouwensbreuk en ik ben enorm boos."

Australië had de Franse scheepsbouwer Naval Group in 2016 geselecteerd om een nieuwe onderzeevloot te bouwen. Twee weken geleden bevestigden de Australische ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken de deal opnieuw aan hun Franse collega's. "We hadden een vertrouwensrelatie opgebouwd met Australië, dit vertrouwen is beschaamd", zei de Franse minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl