NOS NieuwsAangepast

Tata Steel belooft verandering: 'Minder schoorstenen en andere installaties'

Tata Steel Nederland wil sneller overstappen op staal produceren met groene waterstof. Eerder werd het opslaan en afvangen van CO2 nog gezien als tussenstap om de klimaatdoelen van 2030 te halen, maar daar ziet het staalbedrijf nu definitief vanaf.

Groot nadeel van het afvangen van CO2 is de overlast voor de omgeving die dan langer aanhoudt. "Deze route is niet alleen goed voor het klimaat door CO2-reductie, maar heeft ook de meeste voordelen voor de omgeving", schrijft Tata Steel. Eerder deze maand werden na een kritisch RIVM-rapport vraagtekens gezet bij de toekomst van de staalindustrie in de IJmond.

Uit een tussenrapport van adviesbureau Roland Berger blijkt dat de 'waterstofroute' technisch haalbaar is. Het concern zegt dat de steun van de landelijke en regionale overheid om groene staalproductie te realiseren onontbeerlijk is. Daarbij gaat het om subsidies, het aanleggen van infrastructuur voor transport van waterstof en het afgeven van de benodigde vergunningen.

Onvoldoende groene waterstof

Voorlopig is er bij lange na niet genoeg groene waterstof. Tata Steel zal eerst aardgas gebruiken, wat binnen dezelfde zogenoemde DRI-technologie in combinatie met elektrische ovens kan.

"We gaan in IJmuiden nieuwe, innovatieve technieken toepassen om op een andere manier staal te maken", zegt bestuursvoorzitter Hans van den Berg. "Binnen acht jaar ziet het er hier heel anders uit. Minder schoorstenen en andere installaties."

De Dorpsraad van Wijk aan Zee, een van de dorpen onder de rook van Tata Steel, laat weten blij te zijn dat de opslag van CO2 van tafel is. Maar over de acht jaar hebben zij zorgen. "Het moet eigenlijk veel sneller. Je kunt mensen niet nog acht jaar in deze bende laten zitten", zegt Linda Valent van de Dorpsraad.

'Fabriek sluiten'

Ook klimaatorganisaties Urgenda en Milieudefensie vinden het een vooruitgang dat Tata Staal in 2030 staal maakt met waterstof in plaats van steenkool. Maar het is geen oplossing voor de korte termijn.

"De Kooksfabriek 2 moet onmiddellijk sluiten en dan moet Tata Steel ijzer inkopen in plaats van zelf uit het ijzererts halen, wat juist zo vervuilend is. Je kunt niet voor de gezondheid van mensen zeggen: het duurt nog een paar jaar voordat jullie van de uitstoot af zijn. Het is de gezondheid boven de economie", zegt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda.

De overheid heeft volgens de klimaatorganisaties ook een rol in die verandering. "We vragen de overheid om de vergunningen op de schop te nemen. Blijkbaar mocht Tata Steel daarmee de gezondheid van kinderen in gevaar brengen", zegt Milieudefensie. "Dus die vergunningen kloppen niet."

De komende periode wil Tata Steel gebruiken om de DRI-technologie verder te onderzoeken. "Dat gaat dan om elementen als: economische evaluatie, werkgelegenheid, impact op overige emissies, zoals stikstof, geur, stof en geluid", schrijft het staalbedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl