Het waterreservoir van Vitens bij Oldenzaal waar de eerdere besmetting vandaan komt RTV Oost

Inwoners van de gemeenten Losser, Oldenzaal en een deel van Dinkelland moeten drinkwater opnieuw eerst koken voor consumptie. Dat adviseert waterbedrijf Vitens, nadat bij een controle van het water een enterococ, een melkzuurbacterie, was gevonden.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de 26.000 huishoudens in die gemeenten hun water moeten koken. Vorige week ontdekte Vitens dat het drinkwater in Noordoost-Twente vervuild was door bacteriën. Het probleem leek opgelost, maar gisteren werd toch weer een lage hoeveelheid enterococcen gevonden.

"Wij vinden het heel erg vervelend, want we begrijpen dat het kookadvies aanzienlijke impact heeft. Wij doen er momenteel echt alles aan om zo snel als mogelijk weer schoon en betrouwbaar drinkwater te kunnen leveren", zegt Hester Latenstein van Voorst van Vitens tegen RTV Oost.

Het drinkwaterbedrijf neemt naar eigen zeggen rigoureuze maatregelen om het probleem te verhelpen. Er wordt een extra zuiveringsinstallatie gebouwd en de leidingen worden de komende dagen gereinigd. Tot de werkzaamheden klaar zijn, blijft het kookadvies gelden.

De polikliniek van Medisch Spectrum Twente in Oldenzaal blijft open, meldt het ziekenhuis. Vorige week ging de locatie nog dicht. "We hebben nu maatregelen getroffen waardoor de patiëntveiligheid niet in gevaar komt."

Waar de bacteriën vandaan komen, is niet duidelijk. Vitens vermoedt dat het probleem in een van de inmiddels afgesloten waterreservoirs zit.

STER reclame