VUMC
In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Zestien besmette embryo's geplaatst bij ivf-behandelingen VUmc

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft bij zestien vrouwen een embryo geplaatst dat mogelijk besmet is met een bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De besmettingen gebeurden afgelopen week in het laboratorium van het ivf-centrum in het ziekenhuis.

In totaal zijn embryo's van 31 vrouwen in aanraking geweest met de bacterie Sphingomonas koreensis. De embryo's die nog niet zijn geplaatst, zijn ingevroren, bevestigt het ziekenhuis aan NH Nieuws. Het ziekenhuis heeft voorlopig alle ivf-gerelateerde behandelingen opgeschort, totdat duidelijk is waar de besmetting vandaan komt.

Voor gezonde mensen is de bacterie niet gevaarlijk, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Voor het embryo is het risico niet heel groot. Voor de patiënt ook niet. De melding is dus meer uit zorgvuldigheid dan dat je als behandelaar bang bent dat er iets misgaat", zegt klinisch embryoloog Sebastiaan Mastenbroek van het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Maria* is een van de vrouwen die ermee te maken kregen. Ze hoorde een aantal dagen na de terugplaatsing dat er mogelijk iets fout is gegaan en maakt zich veel zorgen over de ontwikkeling van haar ongeboren kind.

"Ik werd daags na de terugplaatsing gebeld door iemand van het VUmc," zegt ze tegen NH Nieuws. "De angstige toon in het belletje verraadde meteen: hier is iets misgegaan. Wat de gevolgen kunnen zijn voor mij of mijn kind, dat weten ze nog niet." Ze kreeg het advies om zich te melden bij de spoedeisende hulp als ze last krijgt van buikklachten of koorts.

Onderzoek

De besmetting kwam dit weekend aan het licht bij de dagelijkse controle van de kweekschaaltjes met embryo's. Daarin werd de bacterie gevonden.

Alle betrokken wensouders zijn over de besmetting gebeld. Een woordvoerder van Freya, een landelijke vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, zegt dat de impact groot is. "Als je een kinderwens hebt en je wil die vervullen met hulp van artsen, dan is dat heel intiem. Je geeft je kinderwens uit handen. Dan is dit een boodschap die heel rauw op je dak valt." De gedupeerden kunnen aankloppen voor hulp. "Medisch kunnen we niets betekenen. Maar we kunnen wel een luisterend oor bieden."

Het ziekenhuis doet onderzoek naar de bacterie en de mogelijke gevolgen voor de embryo's. Ook wordt in kaart gebracht hoe de besmettingen hebben kunnen gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl