Vertrekkend premier Solberg (rechts) en de winnaar van de verkiezingen, Støre, vlak voor een verkiezingsdebat vorige week AFP

Noorwegen neemt na acht jaar afscheid van de conservatieve regering onder premier Erna Solberg. De sociaaldemocratische oppositiepartij van Jonas Gahr Støre won maandagavond de parlementsverkiezingen. Solberg heeft laten weten zich neer te leggen bij de nederlaag en heeft het aftreden van haar kabinet aangekondigd. Volgens de premier is er een "duidelijke meerderheid die een andere regering wil".

De Conservatieve Partij van Solberg staat na het tellen van 97,5 procent van de stemmen op 36 zetels in het parlement, een verlies van 9 zetels. Ook de grote concurrent, de Arbeiderspartij van Støre, verloor een zetel, maar werd met 48 zetels toch de grote winnaar.

Voor een meerderheidsregering heeft Støre nog wel steun van andere partijen nodig, om aan de benodigde 85 zetels te komen. In zijn overwinningsspeech zei de sociaaldemocraat op zoek te gaan naar andere centrumlinkse partijen om een coalitie mee te vormen. Dat kan bijvoorbeeld met de agrarische Centrumpartij (28 zetels) en met de Socialistische Partij (13 zetels).

Ongeveer 3,9 miljoen Noren konden zondag en maandag stemmen voor een nieuw parlement, meer dan 1,6 miljoen deden dat per post. Groeiende inkomensverschillen en klimaatverandering waren de voornaamste thema's in de verkiezingsstrijd.

Meer belasting voor rijkere Noren

Støre beloofde de belastingen te verlagen voor lage en middeninkomens en de tarieven voor rijkere Noren te verhogen. Ook zou een regering onder zijn leiding de CO2-uitstoot terugdringen zoals het klimaatverdrag van Parijs voorschrijft, maar hij heeft voorstellen tot het beperken van olie- en gasboringen vanwege het enorme banenverlies tot nu toe niet gesteund. De Groene Partij, met drie zetels een voor de hand liggende coalitiepartner voor de sociaaldemocraten, wil de Noorse olieproductie tegen 2035 volledig hebben stopgezet.

De 60-jarige Solberg was met haar Conservatieve Partij sinds 2013 aan de macht met enkele coalitiepartners. De 61-jarige Støre was eerder minister van Buitenlandse Zaken onder premier Jens Stoltenberg, die nu de NAVO leidt. Buurlanden Zweden, Finland en Denemarken kozen eerder al voor een wat linksere koers.

STER reclame