wekdienst 12/9
NOS Nieuws

Wekdienst 12/9: Woonprotest in Amsterdam • Paus bezoekt Hongarije

Goedemorgen! In het Amsterdamse Westerpark wordt vandaag gedemonstreerd voor betaalbare woonruimte. Paus Franciscus brengt een eendaags bezoek aan Hongarije.

Eerst het weer: Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. In de middag kan plaatselijk in het oosten een bui vallen. De temperatuur loopt op naar een graad of 20.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanaf 14.00 uur is er een protest in het Westerpark in Amsterdam, om aandacht te vragen voor de hoge prijzen van koop- en huurwoningen en het tekort aan betaalbare woningen voor starters.
  • Vanmiddag bespreken de betrokken ministers in het Catshuis de corona-maatregelen, in aanloop naar de persconferentie van dinsdag.
  • Paus Franciscus brengt een eendaags bezoek aan Hongarije, een bezoek waar de conservatieve premier Orbán en veel Hongaren naar uitkijken.
  • Vanaf 14.00 uur start de wegwedstrijd voor mannen bij het EK wielrennen, met o.a. Bauke Mollema, Jan Maas en Ide Schelling. Volg de wedstrijd via deze livestream.

Wat heb je gemist?

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken liegen de Taliban en zal Frankrijk geen relaties aanknopen met de pasgevormde regering. Jean-Yves Le Drian sprak vlak voor hij naar Qatar vertrok met de Franse televisie.

"De Taliban zeiden dat ze sommige buitenlanders en Afghanen vrij zouden laten vertrekken en spraken van een inclusieve en representatieve regering, maar ze liegen", zei de minister tegen de pers. "Frankrijk weigert deze regering te erkennen of enige vorm van relatie met deze regering te hebben."

Frankrijk heeft de afgelopen weken ongeveer 3000 mensen uit Afghanistan geëvacueerd, merendeels Afghanen. Om dat te bewerkstelligen begonnen de Fransen al half april met de voorbereidingen, vier maanden voor de Taliban de macht overnamen.

Voor nieuwe evacuatieoperaties zijn er gesprekken geweest met de Taliban om een luchtbrug op te zetten. President Macron sprak van voorzichtige onderhandelingen. Bij die gesprekken was ook Qatar betrokken.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Emotioneel en heftig, maar ook bevredigend. Zo omschrijven nabestaanden van de MH17-slachtoffers de eerste week in de rechtbank. Ze maken gebruik van hun spreekrecht in het strafproces voor het neerschieten van het vliegtuig.

De urn van zoon Bryce ging mee naar de rechtbank

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl