De Boeing-737 van Air India Express brak bij de landing in tweeën AFP

Het ongeluk met een toestel van Air India Express vorig jaar augustus in het zuiden van India is vermoedelijk veroorzaakt door menselijke fouten. Dat concluderen Indiase onderzoekers, meldt de BBC.

De Boeing 737-800 met 190 inzittenden gleed bij de landing van de baan en brak in tweeën. 21 mensen kwamen daarbij om, onder wie de twee piloten. 75 mensen raakten zwaargewond.

Het ongeluk gebeurde op Calicut International Airport, ook wel bekend als Karipur Airport, in de deelstaat Kerala. Op het moment van de landing regende het hard waardoor het toestel van de baan slipte.

Regels geschonden

Volgens de onderzoekers schonden de piloten verscheidene regels. Zo werden de procedures voor een landing tijdens slecht weer niet gevolgd. Ook hebben de piloten niet genoeg rekening gehouden met de zware regen. Daarbovenop deed een ruitenwisser het niet waardoor er minder zicht was, schrijven de onderzoekers in hun rapport.

De eerste poging van de piloten om te landen werd vanwege de harde regen afgebroken. Bij de tweede poging ging het mis.

Het vliegtuig kwam uit Dubai en was onderweg naar de kuststad Kozhikode. Het ging om een repatriëringsvlucht van Indiërs die vanwege het coronavirus uit het buitenland werden teruggehaald.

STER reclame