Djokovic nog één zege verwijderd van ultieme tennisprestatie Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Novak Djokovic kan zondag op de US Open tennishistorie schrijven. De Serviër haalde ten koste van Alexander Zverev, die deze zomer in bloedvorm verkeerde, de eindstrijd na een pittige vijfsetter: 4-6, 6-2, 6-4, 4-6, 6-2.

Djokovic kan in New York de eerste mannelijke tennisser worden sinds Rod Laver in 1969 die alle grandslamtoernooien in één kalenderjaar wint.

De mondiale nummer één speelt in de finale tegen een andere speler die het in zich heeft om hem het vuur na aan de schenen te leggen: Daniil Medvedev.

De Rus, die toernooiverrassing Botic van de Zandschulp in de kwartfinales klopte, versloeg overtuigend de jonge Canadees Felix Auger-Aliassime: 6-4, 7-5, 6-2.

Het duel tussen Djokovic en Zverev was spannend en tot genoegen van de 21.000 fans dwong de Duitser een vijfde set af.

Daarin deed hij zichzelf de das om. Hij leverde z'n eerste opslagbeurt na onder meer twee dubbele fouten in en Djokovic denderde door naar 5-0. Zverev sputterde nog wel tegen, maar het kwaad was toen al geschied.

De 34-jarige Djokovic haalde voor de 31ste keer een grandslamfinale en daarmee evenaarde hij het recordaantal van Roger Federer. De Serviër speelt zondag zijn negende finale in New York, een record bij de mannen.

"Nog één partij. Ik ga mijn hart, mijn ziel, mijn lichaam en geest stoppen in die wedstrijd. Ik ga het volgende duel behandelen alsof het de laatste wedstrijd van mijn carrière is", zei Djokovic direct na zijn partij tegen Zverev en onder toeziend oog van de in New York aanwezige Laver, in wiens voetsporen hij hoopt te treden.

Als Djokovic het toernooi op Flushing Meadows weet te winnen, wordt hij ook met 21 grandslamtitels recordhouder. Op dit moment heeft hij twintig titels, evenveel als Roger Federer en Rafael Nadal.

STER reclame