NOS Voetbal

Dit zijn elf nieuwe spelers in de eredivisie op wie je moet letten

Na een mooie interlandweek van Oranje gaat de focus weer op de eredivisie. De KNVB registreerde in een onstuimige transferzomer, vorige week afgesloten met een hectische Deadline Day, meer dan zeshonderd transfers.

Vanuit het buitenland kwamen 175 spelers naar Nederland, van wie hun nieuwe club ongetwijfeld hoopt dat ze dit seizoen uitgroeien tot smaakmaker.

Op welke nieuwelingen in de eredivisie moeten we vooral gaan letten? Dit zijn elf spelers die het in zich hebben om de komende tijd op te gaan vallen.

Reiss Nelson (Feyenoord)

De 21-jarige Reiss Nelson komt uit de jeugdopleiding van Arsenal, is een jeugdvriend van Jadon Sancho en geldt als een groot talent. Echt doorbreken deed de Engelse jeugdinternational nog niet. Dat hoopt de vleugelspeler dit seizoen te doen, waarin hij door Arsenal aan Feyenoord is verhuurd.

Reiss Nelson (Feyenoord)

Het is de tweede keer dat Nelson wordt verhuurd. In 2018/2019 droeg hij het shirt van Hoffenheim in de Bundesliga. Zijn toenmalige trainer Julian Nagelsmann zei destijds enthousiast: "Hij heeft de kwaliteiten om het niveau van topspelers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Arjen Robben te bereiken, als hij consistent blijft en zijn mentaliteit weet te handhaven."

Pedro Ruiz (NEC)

Technisch directeur Ted van Leeuwen van NEC heeft een neusje voor talent en denkt met Pedro Ruiz weer een pareltje te hebben vastgelegd. De 21-jarige Spanjaard wordt voor twee jaar gehuurd van Olympique Marseille, dat hem net had overgenomen van Real Madrid, waar hij niet verder was gekomen dan het tweede elftal.

Pedro Ruiz

"Pedro Ruiz viel al op jonge leeftijd op in de jeugd van Real Madrid", lichtte Van Leeuwen toe. "Pedro is een toptalent in Spanje. Een centrumspits van bijna twee meter, maar tegelijkertijd lichtvoetig. Dat is een zeldzame combinatie."

In januari 2020 liep Ruiz een zware knieblessure op en sindsdien speelde hij geen officiële wedstrijd meer. In Nijmegen krijgt hij de kans om zich verder te ontwikkelen. Hij moet de concurrentie aangaan met de Turkse spits Ali Akman en een spitsenduo met laatstgenoemde behoort ook tot de mogelijkheden.

Anthony Musaba (sc Heerenveen)

Ook sc Heerenveen huurde in de laatste dagen van de transfermarkt een speler van een Franse club. De Friezen huren de 20-jarige vleugelspeler Anthony Musaba voor één seizoen van AS Monaco, dat hem afgelopen seizoen uitleende aan het Belgische Cercle Brugge.

Anthony Musaba

Musaba doorliep de jeugdopleiding van NEC en maakte in 2019 zijn debuut in het profvoetbal. Na een sterk seizoen in de eerste divisie (25 wedstrijden, 7 goals) klopten topclubs uit Duitsland, Italië en Spanje vorig jaar aan bij NEC voor het toen 19-jarige talent.

De keuze viel uiteindelijk op AS Monaco, dat meer dan twee miljoen euro overmaakte aan de club uit de eerste divisie. "Zo'n kans krijg je geen twee keer, die moet je pakken", legde Musaba zijn keuze uit.

Cyriel Dessers (Feyenoord)

Rotterdam-Zuid kijkt ook vol spanning uit naar de rentree in de eredivisie van Cyriel Dessers. De 26-jarige Belgische aanvaller, die tot nu toe één interland voor Nigeria speelde, komt dit seizoen op huurbasis over van Racing Genk, waar hij geen basisplaats kon afdwingen.

Dessers is een bekende verschijning op de Nederlandse velden: hij maakte al doelpunten voor NAC Breda, FC Utrecht en Heracles. In Almelo werd hij vorig jaar, in het door de coronacrisis afgebroken seizoen, met vijftien goals zelfs officieus topscorer van de eredivisie.

De goedlachse Dessers heeft er in ieder geval zin in: "Zie jullie snel bij de cornervlag om een goaltje te vieren", liet hij de Feyenoord-fans via Twitter al weten.

Mohamed Daramy (Ajax)

De 19-jarige Deense vleugelspeler komt over van FC Kopenhagen en tekende voor vijf jaar in Amsterdam. Met de transfer was 12 miljoen euro gemoeid.

Mohamed Daramy

Ajax-trainer Erik ten Hag was op zoek naar een explosieve aanvaller met snelheid en diepgang die op de linkerflank en centraal kan spelen. En Daramy zou weleens die speler kunnen zijn.

Carlos Vinícius (PSV)

De 26-jarige Braziliaan Carlos Vinícius Alves Morais is de zo vurig gewenste versterking in de voorhoede van PSV, na het vertrek van Donyell Malen. De nieuwe nummer 9 begon zijn carrière bij Santos, in Brazilië. Via Palmeiras, AA Caldense, Anápolis-GO, Real SC, Napoli en AS Monaco belandde hij in 2019 bij Benfica. De Portugezen verhuren hem voor twee seizoenen aan PSV, met een optie tot koop.

Carlos Vinícius

In zijn eerste seizoen bij Benfica werd Vinícius met 24 goals meteen topscorer in Portugal. Vorig seizoen werd hij verhuurd aan Tottenham Hotspur, waar hij in de Europa League zes keer scoorde in negen duels. Maar in de Premier League kon hij Harry Kane niet van zijn troon stoten en bleef hij staan op één goal in negen wedstrijden.

Kaj Sierhuis (Heracles Almelo)

De 23-jarige aanvaller keert terug in de eredivisie en aast op revanche na een teleurstellend avontuur in Frankrijk. In de winter van 2020 verhuisde de jeugdinternational van FC Groningen - dat hem huurde van Ajax - naar Stade Reims. Waar hij twaalf minuten na zijn debuut uitviel met een hamstringblessure.

Kaj Sierhuis in mei op de training van Jong Oranje

Ook toen hij was hersteld, werd het niet veel beter. Slechts één keer maakte Sierhuis de negentig minuten vol in de Franse competitie. Hij raakte bovendien zijn basisplaats bij Jong Oranje kwijt en mocht niet meer naar het EK. Heracles-trainer Frank Wormuth was al langer gecharmeerd van Sierhuis. En nu mag hij het laten zien ook.

Daishawn Redan (PEC Zwolle)

Als vervanger van Kaj Sierhuis haalde FC Groningen in januari 2020 op huurbasis de toen bijna 19-jarige spits Daishawn Redan van Hertha BSC. Zijn ambitie was veel doelpunten maken, maar na vijf wedstrijden zonder goals maakte het coronavirus een einde aan het seizoen.

Daishawn Redan voor Jong Oranje tegen Moldavië

Vorig seizoen kwam Redan namens Hertha tot zeven invalbeurten in de Bundesliga. Redan verruilde in 2017 op 16-jarige leeftijd de jeugd van Ajax voor die van Chelsea en verhuisde twee jaar later naar Hertha. Nu, vier jaar later, kan de spits bij PEC Zwolle zijn belofte waarmaken.

Daleho Irandust (FC Groningen)

Als FC Groningen vol trots een speler uit het buitenland presenteert, is het opletten geblazen. Luis Suárez (2006-2007), Dusan Tadic (2010-2012), Filip Kostic (2012-2014), om er een paar te noemen, waren schoten in de roos. Op de laatste dag van deze transferperiode legde Groningen de Zweed Daleho Irandust vast. Hij werd op een troon gepresenteerd.

Daleho Irandust

De 23-jarige Irandust kreeg in Groningen niet voor niets rugnummer 10. Hij is een creatieve middenvelder. Irandust komt over van het Zweedse BK Häcken, waarvoor hij in 111 competitiewedstrijden 18 keer scoorde. De in Göteborg geboren Irandust heeft de Zweedse en Iraanse nationaliteit en speelde drie A-interlands voor Zweden.

Roberts Uldrikis (SC Cambuur)

In Leeuwarden is dit seizoen ook een echte international te bewonderen. SC Cambuur vond de gewenste aanvallende versterking in de 23-jarige Let Roberts Uldrikis. De 24-voudig international, die in maart meedeed tegen Oranje, komt over van FC Sion en zette zijn handtekening onder een contract voor twee seizoenen, met daarbij een optie voor nog een seizoen.

Roberts Uldrikis (r) en Matthijs de Ligt (l)

"Er zijn niet veel spitsen die op z'n jonge leeftijd al ruim 150 wedstrijden in de benen hebben en ook nog eens A-international zijn", zei financieel en technisch directeur Gerald van den Belt over de komst van de boomlange spits. "Daarbij is het een speler die heel bewust bezig is met z'n carrière en qua mentaliteit en persoonlijkheid goed bij ons past."

Argyris Kampetsis (Willem II)

Na het vertrek van Vangelis Pavlidis naar AZ ging Willem II opnieuw op de Griekse toer. De Tilburgers huurden de 22-jarige spits Argyris Kampetsis van Panathinaikos met een optie tot koop. Willem II is zijn tweede buitenlandse club. In het seizoen 2017-2018 kwam hij uit voor Borussia Dortmund II.

Argyris Kampetsis

"Argyris is een fysiek sterke en zeer doelgerichte aanvaller met veel diepgang en snelheid", zei technisch directeur Joris Mathijsen. "Hij kan zowel met zijn linker- als rechterbeen scoren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl