AFP/NOS

Goedemorgen! In de US Open wordt vandaag twee keer een halve finale gespeeld en de OESO publiceert twee rapporten die de impact van de coronacrisis op de EU onder de loep nemen.

Eerst het weer: vandaag schijnt geregeld de zon, maar vooral vanmiddag komen buien voor. Landinwaarts kunnen dit felle buien zijn met kans op hagel, onweer en lokaal veel regen. Het wordt 22 tot 24 graden. De komende dagen is het licht wisselvallig met temperaturen rond 20 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Rusland en Wit-Rusland houden een gezamenlijke militaire oefening. Eerder deze maand stuurde Rusland al een grote lading militair materieel naar de Wit-Russische president Loekasjenko.
  • De 59-jarige Nils M., die verdacht wordt van een dubbele kunstroof, staat om 10.00 uur voor de rechter. Hij staat terecht voor de diefstal van de schilderijen Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh en Twee lachende jongens van Frans Hals. De doeken werden vorig jaar gestolen uit musea in Laren en Leerdam.
  • De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling publiceert twee onderzoeken die de impact van de pandemie op de Europese Unie en de eurozone onder de loep nemen.
  • De Serviër Novak Djokovic en de Duitser Alexander Zverev staan tegenover elkaar in de halve finales van de US Open. De andere halve finale gaat tussen de Russische nummer 2 van de wereld Daniil Medvedev en de Canadees Félix-Auger-Aliassime.

Wat heb je gemist?

Het internationale congres voor natuurbehoud roept Nederland op om af te zien van nieuwe gaswinning in de Waddenzee. Dat bleek gisteravond op het IUCN World Congress in Marseille. Daar haalde een oproep van onder meer de Waddenvereniging om niet te starten met nieuwe gaswinning in het natuurgebied een grote meerderheid.

"Dit betekent dat regeringen en natuurbeschermers van over de hele wereld de Nederlandse regering oproepen om het gas onder de Waddenzee te laten zitten", laat de Waddenvereniging weten. Volgens de vereniging gebeurde het niet eerder dat overheden vanuit de hele wereld Nederland op deze manier hebben aangesproken op de gaswinning uit de Waddenzee.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de Ig Nobelprijs gekregen met een onderzoek naar het gedrag van voetgangers in mensenmassa's. De twee onderzoekers ontdekten dat mensen gemiddeld minimaal 75 centimeter afstand van elkaar houden om botsingen te voorkomen.

Hoogleraar Federico Toschi en universitair onderzoeker Alessandro Corbetta analyseerden voor hun onderzoek de bewegingen van 5 miljoen mensen in het treinstation van Eindhoven. Ze observeerden de voetgangers met vier sensoren onder de perrons van het station.

De Ig Nobelprijzen zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en daarna laat nadenken. Ze worden altijd vlak voor de bekendmaking van de echte Nobelprijzen uitgereikt. Het gaat om echte onderzoeken die gepubliceerd moeten zijn in een erkend wetenschappelijk tijdschrift.

De twee onderzoekers met de 'alternatieve nobelprijs' TU Eindhoven

Fijne dag!

STER reclame