Bij de brand kwan veel rook vrij
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Brand op schip in de Botlek onder controle

De brandweer is nog altijd bezig met een schip in de Botlek dat al sinds gistermiddag in brand staat. De brand is inmiddels onder controle. Een NL-Alert dat vanmiddag in Schiedam en Vlaardingen werd verspreid, is ingetrokken.

In het ruim van het schip broeit een lading schroot. De enige oplossing was om het schip vol te laten lopen met water. Dat is nu gelukt. "Er komt nu nauwelijks rook vrij, het kan nog wel zijn dat er stankoverlast is in de omgeving", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

"Maar nu doet zich een nieuw probleem voor: het schip moet of versleept worden, of worden leeggehaald." Het is niet duidelijk hoelang dat nog gaat duren. "We hebben hierover contact met de rederij, wij proberen hier de boel vooral veilig te stellen."

Bij de brand kwam veel rook vrij:

Veel rookontwikkeling bij brand op schip in de Botlek

Tijdens de brand kwam rook vrij die klachten kon veroorzaken. De verwachting was dat vooral mensen in Vlaardingen en Schiedam last van de rook krijgen, maar de wolken trokken ook over Rotterdam en Rozenburg.

Om te meten welke stoffen in de rook zitten, werd ook het RIVM ingeschakeld. "Dat instituut beschikt over meer verfijnde apparatuur", zei de woordvoerder van de veiligheidsregio tegen de regionale omroep Rijnmond. "We weten uit onze metingen bij het schip dat er geen acute schadelijke stof in de rook zit. Maar rook is natuurlijk nooit goed. Dus voor als iemand volgende week de vraag stelt 'wat zat er dan wel in de rook?', hebben we het RIVM er bij gehaald."

Milieudienst DCMR heeft sinds gistermiddag bijna tweehonderd klachten van stank- en rookoverlast gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl