Novak Djokovic in New York AFP

Waar Nederland tijdens deze US Open in de ban is van Botic van de Zandschulp, leefde het thuispubliek in New York tijdens deze bijzondere editie vooral mee met Jenson Brooksby. Tegen topfavoriet Novak Djokovic steeg het talent, met een wildcard tot dit grandslamtoernooi toegelaten, anderhalve set boven zichzelf uit.

Toch won uiteindelijk Djokovic weer (1-6, 6-3, 6-2, 6-2), waarmee hij nog drie zeges verwijderd is van zijn 21ste grandslamzege. Ongeëvenaard, in de tennishistorie van de mannen.

"Maar", zei de Servische kwartfinalist, "we gaan in de toekomst ook veel van Brooksby zien. De ingrediënten zijn aanwezig. Nu moeten er natuurlijk nog veel dingen bij elkaar komen. Hij heeft een beetje onorthodox spel. Doet veel op gevoel. Hij is slim en weet hoe hij punten moet winnen."

Novak Djokovic ANP

Met de 20-jarige Brooksby verdween de laatste Amerikaan niet onopgemerkt uit het enkelspel bij de mannen. Vooral de vijfde game van de tweede set zal door het publiek niet snel worden vergeten. Bijna twintig minuten toptennis, liefst 24 punten, met Brooksby op zijn zesde breakkans uiteindelijk als winnaar.

Nadat Djokovic meteen daarna terug had gebroken en op 4-2 kwam, was het echter gedaan met het sprookje.

"Ik wist dat het belangrijk zou zijn om sterk te beginnen", zei Brooksby, die luid werd bejubeld door de 23.000 aanwezigen. "En ik zag dat het werkte. Ik had echt veel vertrouwen in mezelf dat ik hem kon verslaan. Ik kan iedereen verslaan."

Jenson Brooksby ANP

Djokovic genoot van het gevecht met de zelfverzekerde Amerikaan, die ook de toeschouwers bedankte: "Jullie hebben beide spelers veel energie gegeven."

Van de Zandschulp tegen Medvedev

Om 18.00 uur Nederlandse tijd gaat het toernooi verder met Van de Zandschulp, tegen nummer twee van de wereld Daniil Medvedev. Maar onder de laatste acht bevinden zich ook nog de Zuid-Afrikaanse reuzendoder Lloyd Harris en de Spaanse tiener Carlos Alcaraz, die nu bewijst waarom ze hem de nieuwe Rafael Nadal noemen.

En Djokovic natuurlijk, die het in zijn recordjacht nu moet opnemen tegen Matteo Berrettini. Maar tegen de nummer acht van de wereld zorgvuldiger moet beginnen dan tegen Brooksby, wil de beste tennisser van dit moment alle vier de grand slams dit jaar op zijn naam schrijven.

STER reclame