Jean-Paul Belmondo bij de begrafenis van acteur en regisseur Charles Gérard in 2019 AFP

De Franse acteur Jean-Paul Belmondo (88) is overleden. De film- en toneelacteur was een van populairste acteurs van de Franse cinema. Sinds 2001, toen hij een beroerte kreeg, verscheen hij nog zelden voor de camera's. Het Franse publiek was hem nog niet vergeten, schrijft BFMTV, omdat de films waarin hij speelde nog vaak op tv worden uitgezonden.

Belmondo was in de jaren 60, 70 en 80 een van de beroemdste Franse filmsterren. Hij werd vooral bekend met films in de zogenoemde nouvelle vague-stijl. Zijn doorbraak kwam in 1960 met een hoofdrol in À bout de souffle van Jean-Luc Godard.

In de jaren die daarop volgden, werd Belmondo gevraagd door alle belangrijke Franse filmregisseurs. Het ging meestal om half-serieuze avonturenfilms, waarin Belmondo de onbekommerde schurk speelde. In bijna al zijn films deed hij zijn stuntwerk zelf.

Zoals in 'Le Magnifique', een parodie op James Bond-films, uit 1973:

Zijn laatste film Un homme et son chien maakte hij in 2008. Sindsdien verscheen hij niet meer op het grote scherm, maar hij was nog regelmatig te gast bij alle grote filmfestivals.

STER reclame