ANP

Het is vandaag 20 jaar geleden: de aanslagen op 11 september in de VS. Terrorismedeskundige Bibi van Ginkel vertelt in het Oog over de omstreden militaire gevangenis Guantánamo Bay, die speciaal werd opgezet na de aanslagen om terreurverdachten vast te houden.

Het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Landbouw hebben rigoureuze plannen voor de aanpak van stikstofuitstoot. Ze willen honderden boeren gaan uitkopen en als het nodig is onteigenen. Jacques Sluysmans, hoogleraar onteigeningsrecht, vertelt over de gevolgen van deze plannen in de uitzending.

Het VOC-schip De Rooswijk verging op een koude winternacht in 1740. Vier jaar geleden is dit schip onder leiding van Martijn Manders opgegraven en wetenschappelijk onderzocht. De verhalen die daarbij naar boven kwamen, heeft hij opgeschreven in zijn boek Rooswijk. Manders vertelt erover in het Oog.

Dichter Ingmar Heytze trapte zondag af als opvolger van John Jansen van Galen, met een nieuwe poëzie-rubriek. Hij koos gedichten uit naar aanleiding van het nieuws over Afghanistan.

In Middelburg komt een complex van drie gebouwen. Er is een artist impression van gemaakt. En als je die ziet, is het niet te missen: de gebouwen vormen samen het woord 'lul'. Stadsdichter van Middelburg Raymond van der Ven maakte er een gedicht over.

Je kunt deze aflevering podcast De Stemming hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Lang verhaal kort: Elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

STER reclame