Leylah Fernandez EPA

Leylah Fernandez heeft bij de US Open opnieuw opzien gebaard. De Canadese verraste een dag voor haar negentiende verjaardag in de achtste finales Angelique Kerber met 4-6, 7-6 (5), 6-2. In de vorige ronde had ze al gestunt door Naomi Osaka, eveneens een voormalige US Open-winnares, uit te schakelen.

Fernandez, die een half jaar geleden in Monterrey haar eerste WTA-titel greep, viel vanaf 4-2 in de eerste set ten prooi aan een inzinking. Zo sloeg ze in één game maar liefst drie dubbele fouten.

Drievoudig grandslamwinnares Kerber, die het toernooi in New York in 2016 op haar naam schreef, won vier games op rij en kwam in de tweede set op 4-2. Fernandez (WTA-73) herpakte zich, boog haar achterstand om in setwinst en gunde in het derde bedrijf de 33-jarige Duitse (WTA-17) vanaf 2-2 geen game meer.

Svitolina stuurt Halep naar huis

Fernandez treft in de kwartfinales Jelina Svitolina, die Simona Halep uit het toernooi knikkerde. De Oekraïense nummer vijf van de wereld won met 6-3, 6-3 van de Roemeense (WTA-13) en behoort voor de tweede keer tot de laatste acht in New York. Ze was er in 2019 halvefinaliste.

Elina Svitolina ANP

Halep, die in 2015 tot de halve finales reikte, nam in de eerste set een break voorsprong door een solide winner met haar backhand. In het vervolg haperde die slag echter op cruciale momenten.

Ze leverde in de eerste set twee keer haar opslag in door een misser met haar backhand. In de tweede set hield ze tot 3-3 stand, waarna ze twee keer gebroken werd, weer door fouten met de backhand.

Zegevierende Krejcíková ergert Muguruza

Ook Barbora Krejcíková staat, bij haar debuut in New York, in de kwartfinales. De Tsjechische Roland Garros-winnares, die in het vrouwendubbel wel al een keer de kwartfinale en laatste vier in New York haalde, liet na een vreemde slotfase tweevoudig grandslamwinnares Garbine Muguruza uit Spanje gefrustreerd achter: 6-3, 7-6 (4).

De als achtste geplaatste Krejcíková ergerde de één positie lager ingeschaalde Muguruza door veel tijd tussen de punten te nemen en deed daar op 6-5 in de tweede set nog een schepje bovenop door een medische time-out vanwege een buikspierblessure te vragen. Toen het spel hervat was, pakte ze voluit spelend zeven punten op rij en was de winst binnen.

De 25-jarige Krejcíková stuit nu op de als tweede geplaatste Aryna Sabalenka. De Wit-Russische had slechts 72 minuten nodig om de Belgische Elise Martens van zich af te schudden: 6-4,6-1.

STER reclame