NOS

Goedemorgen! Het is 'race day' in Zandvoort. Max Verstappen komt om 15.00 uur in actie vanaf pole position. Ook komen de Europese ministers van Volksgezondheid van de EU-landen bijeen voor overleg over de coronapandemie.

Eerst het weer: de eerste uren kan het noorden lokaal nog mistig zijn, maar op steeds meer plaatsen schijnt de zon volop. Bij een oostelijke wind wordt het 21 tot 25 graden.

Weer 5 september Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Max Verstappen en Lewis Hamilton zetten hun strijd om de wereldtitel in Zandvoort voort. De Red Bull-coureur start van pole position. Op NOS.nl en in de NOS-app volg je de race vanaf 15.00 uur in een liveblog.
  • De laatste etappe van de Ronde van Spanje wordt verreden. De individuele tijdrit van 33,8 kilometer voert de Vuelta-renners van Padrón naar Santiago de Compostela. Vanaf 18.30 uur kun je bij de NOS live online meekijken.
  • De Paralympische Spelen in Tokio worden afgesloten. Vanaf 13.00 uur zie je op NPO 1, op NOS.nl en in de NOS-app live de slotceremonie.
  • De ministers van Volksgezondheid van de G20-landen komen bijeen in Rome voor een overleg over de aanpak van de coronapandemie en toegang tot vaccins.

Wat heb je gemist?

Een miljardenschikking van vier grote farmaceuten met Amerikaanse staten en lokale overheden, gaat zo goed als zeker door. De farmaceuten willen omgerekend 22 miljard euro betalen om hun rol in de opiatencrisis af te kopen. Opiaten zijn zware pijnstillers. Miljoenen Amerikanen zijn er verslaafd aan geraakt, met honderdduizenden doden als gevolg.

De overheden beschuldigen de farmaceutische bedrijven van wanbeleid, omdat die de gevaren van de pijnstillers bagatelliseerden. Met de miljardenschikking willen de bedrijven een einde maken aan duizenden lopende civiele rechtszaken.

Ander nieuws uit de nacht:

Paralympische Spelen

Het is de laatste Wekdienst Tokio van de Paralympische Spelen en hoe kan het ook anders dat er ook hier weer een medaille valt te noteren. Op de slotdag van de Spelen heeft Nikita den Boer een bronzen medaille veroverd op de marathon (T54). De 30-jarige wheeler snelde in een nieuwe Nederlands record (en persoonlijk record) van 1.38,16 over de finish. Op slechts vijf seconden van de Australische Madison de Rozario die het goud pakte.

Met die laatste prestatie zit het er nu echt op voor Nederland. De paralympische ploeg kan zich op gaan maken voor de sluitingsceremonie later vandaag in Tokio. Om 13.00 uur Nederlandse tijd sluit Japan de Paralympische Spelen af. Meer lees je in onze Wekdienst Tokio.

En dan nog even dit:

De megarechtszaak Eris ging afgelopen week inhoudelijk van start. Centraal in het proces staan leden van motorclub Caloh Wagoh. Zij zouden op bestelling koelbloedige moorden hebben gepleegd. NOS op 3 legt alles over het proces uit in onderstaande video:

Motoren en moordcommando's: het megaproces Eris uitgelegd

Fijne dag!

STER reclame