ANP
NOS NieuwsAangepast

Vakbond CNV pleit opnieuw voor werkweek van 30 uur

Vakbond CNV gaat de komende tijd bij cao-onderhandelingen inzetten op een kortere werkweek van 30 uur. Uit onderzoek van de vakbond blijkt dat 1 op de 5 mensen tegen een burn-out aanzit.

Minder werken moet onder meer psychische problemen voorkomen, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Volgens hem wordt het hoog tijd voor een 'nieuwe balans', omdat door de coronacrisis het aantal mensen dat kampt met burn-outklachten is gestegen. "Honderdduizenden mensen zitten erdoorheen", aldus Fortuin.

Uit eerder onderzoek van de vakbond in mei van dit jaar, blijkt dat het aantal mensen dat kampt met burn-outklachten sinds het begin van de coronacrisis is gestegen van 11 procent naar 21 procent. Meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat ze met een 30-urige werkweek het aantal burn-outs vermindert. Twee derde verwacht minder ziekteverzuim en 73 procent voorziet een betere balans tussen werk en privé.

CNV heeft al vaker gepleit voor een 30-urige werkweek. Werkgevers zijn niet enthousiast over het idee; zij zeggen met oog op de krapte op de arbeidsmarkt dat het trend is dat mensen meer gaan werken. Ook wijzen ze op de gevolgen voor het salaris bij een kortere werkweek.

'Logisch moment'

CNV noemt het een 'logisch moment' om, nu de economie weer aantrekt na de coronapandemie, om te schakelen naar een vierdaagse werkweek. Fortuin: "De coronacrisis leert ons dat we sneller kunnen omschakelen dan we dachten. Binnen een dag werkten miljoenen Nederlanders thuis, anderhalf jaar geleden."

Bovendien blijkt volgens de vakbond dat mensen door een kortere werkweek gelukkiger zijn. "Diverse proeven bij bedrijven tonen aan dat mensen gelukkiger zijn, efficiënter en productiever. IJsland loopt hierin voorop. Het zou mooi zijn als Nederlandse bedrijven volgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl