Pixabay

Bij een reguliere controle van waterbedrijf Vitens in Oldenzaal en omgeving, is gisteren de E. coli-bacterie aangetroffen. Daarom zijn de poliklinieken van het Medisch Spectrum Twente vandaag gesloten. Het is nog niet duidelijk hoe de bacteriën in het water terecht zijn gekomen, meldt RTV Oost.

"Er stonden vandaag een paar honderd afspraken gepland op de poliklinieken", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. "Wij kunnen niet bij elke kraan staan controleren of patiënten het water drinken, maar we zijn wel verantwoordelijk als ze dat wel doen. Daarom hebben we besloten om de afspraken af te zeggen."

Het ziekenhuis annuleerde in eerste instantie alleen de afspraken die in de ochtend gepland stonden. Ondertussen zocht het MST naar een oplossing om de afspraken in de middag te hervatten. Het ziekenhuis laat weten dat ook die afspraken niet doorgaan.

Inwoners hamsteren flessen water

Waterbedrijf Vitens adviseert inwoners om het vervuilde kraanwater minimaal 3 minuten te koken voordat het wordt gebruikt voor eten, drinken en tandenpoetsen. Douchen en wassen met het vervuilde water uit de kraan kan volgens het waterbedrijf geen kwaad.

Veel inwoners vinden dat volgens RTV Oost onhandig en hamsteren daarom flessen water. "Vanochtend om zeven uur gingen we open en gelijk was er een run op het water", zegt Coen Beldhuis, bedrijfsleider van een supermarkt in Oldenzaal. "Daar waren we niet op voorbereid, dus het was snel op".

Beldhuis verwacht dat rond 17.00 uur de voorraad weer aangevuld kan worden. "We hebben ongeveer een halve vrachtwagen aan extra water besteld, om aan de hoge vraag te kunnen voldoen."

STER reclame