Zijderveld zwemt in wereldrecord naar vijfde medaille, Kruger pakt weer brons

Zijderveld zwemt in wereldrecord naar haar vijfde medaille in Tokio

Chantalle Zijderveld heeft op de Paralympische Spelen goud veroverd op de 200 meter wisselslag (S10). Ze scherpte bovendien het wereldrecord aan, met een tijd van 2.24,85 dook ze 0,05 onder de 'oude' toptijd uit 2016 van de Nieuw-Zeelandse Sophie Pascoe.

"Dit was meer dan dromen", reageerde een geëmotioneerde Zijderveld na afloop. "Het is de laatste race van mijn carrière, die je goed wil afsluiten. Dat is gelukt."

De afzwaaiende Zijderveld kroont zich met het nieuwste goud tot absolute koningin van de Nederlandse zwemploeg. Het is voor de 20-jarige zwemster de vijfde medaille en het tweede goud deze Spelen.

Eerder won Zijderveld goud op de 100 meter schoolslag, zilver op de 50 en 100 meter vrije slag en een bronzen medaille op de 100 meter vlinderslag. Nu, op de 200 meter wisselslag, kon ze het zelf nauwelijks geloven, maar ook hier pakte ze een medaille.

Weer brons voor Kruger

Zwemster Lisa Kruger leek lang op het zilver af te stevenen, maar tikte uiteindelijk als derde aan (2.27,86). Het is voor Kruger, die op vier afstanden meedeed in Tokio, haar vierde medaille.

Op de 100 meter vrije slag (S10) en 100 meter rugslag (S10) tikte ze als derde aan, maar op de 100 meter schoolslag (SB9) pakte ze, achter Zijderveld, het zilver.

Ook bij de mannen viel er een medaille. Bas Takken pakte op de 200 meter wisselslag (SM10) tot zijn eigen verrassing het brons. Takken liep vannacht bijna een ticket voor de finale mis, omdat hij bij de schoolslag zijn benen verkeerd zou hebben gebruikt.

Takken werd gediskwalificeerd, maar na het bekijken van de beelden en protest van de Nederlandse zwemploeg mocht hij alsnog starten in de finale. Gelukkig maar voor de 22-jarige zwemmer uit Hoorn, want na een eindspurt veroverde Takken toch nog het brons.

Thijs van Hofweegen kwam op de 100 meter rugslag (S6) niet in de buurt van het podium. De drievoudig Europees kampioen eindigde op zeven seconden van winnaar Jia Hongguang als zevende in 1.19,69.

Bruinsma zilver

Liesette Bruinsma heeft haar paralympische avontuur in Tokio afgesloten met een zilveren medaille. Op de 100 meter vrije slag (S11) was ze met 1.05,87 slechts 0,68 langzamer dan de Chinese Li Guizhi.

In Rio won Bruinsma nog vijf medailles, waaronder twee gouden. Deze Spelen zijn het twee zilveren geworden, eerder won ze ook het zilver op de 400 meter vrije slag (S11).

Landgenoot Rogier Dorsman, het goudhaantje van deze Spelen met al drie gouden medailles op zak, kwam op de 100 meter vlinderslag niet verder dan een vierde plek. Bij de 4x100 meter mannenestafette werd de Nederlandse ploeg, met Querijn Hensen, Tim van Duuren, Takken en Van Hofweegen, vijfde.