AFP

Er is een oplossing voor werkloze piloten die de lening voor hun dure opleiding niet meer kunnen terugbetalen. ABN Amro, die zo'n speciale lening voor leerlingpiloten aanbood, gaat de schuld in bepaalde gevallen kwijtschelden.

De bank verstrekte de afgelopen jaren een lening van soms meer dan 100.000 euro aan zeker 1500 toekomstige piloten. Maar na de kredietcrisis van 2008 kwamen veel afgestudeerde piloten niet aan het werk. Sommigen konden ook geen andere baan vinden of ze hebben een baan waarmee ze te weinig verdienen om de schuld te kunnen terugbetalen.

ABN Amro kwam de afgelopen jaren al met betalingsregelingen voor een aantal werkloze piloten, maar een groep van ongeveer 200 piloten zit in een uitzichtloze situatie. De bank heeft hen nu een brief gestuurd: als ze vijf jaar naar draagkracht aflossen en de komende jaren niet meer als piloot aan de slag kunnen, wordt de restschuld kwijtgescholden.

Niet voor corona-werklozen

Er loopt al jaren een rechtszaak van tientallen werkloze piloten tegen ABN. Ze vinden dat de bank verkeerde informatie heeft gegeven over het risico van de dure lening. Volgens een woordvoerder van de bank is een aantal van hen door de nieuwe regeling uit de problemen.

De regeling geldt niet voor piloten die nu vanwege de coronacrisis tijdelijk zonder werk zitten en nog een geldig brevet hebben.

STER reclame