Streamingdienst iQiyi zegt geen talentenjachten meer te organiseren AFP

De Chinese autoriteiten voeren opnieuw strengere regels in voor de entertainmentindustrie. Televisieprogramma's mogen geen artiesten meer uitnodigen die "incorrecte politieke standpunten" innemen, moeten een "patriottische sfeer" uitdragen en mannen die zich een "vrouwelijke stijl" aanmeten zijn uit den boze. Ook moeten talentenjachten aan meer regels voldoen en zal er strenger gecontroleerd worden op de hoogte van het salaris van sterren en of ze belasting betalen.

De nieuwe regels maken onderdeel uit van grootscheepse aanscherpingen van regels voor allerlei takken van de Chinese economie, van techbedrijven tot aan de game-industrie. Eerder deze week bepaalde China bijvoorbeeld dat kinderen nog maar drie uur per week online mogen gamen.

Vorige week liet China weten de "chaotische celebrity-fan-cultuur" een halt toe te willen roepen. Websites mogen geen populariteitslijsten van artiesten meer publiceren en ook de verkoop van fan-artikelen moet aan meer regels voldoen. Enkele schandalen met beroemdheden lagen daar aan ten grondslag. Volgens China kunnen die problemen met de maatschappelijke orde veroorzaken.

Melkverspilling

Ook talentenjachten zijn China een doorn in het oog. Ze zijn populair, maar vaak moeten kijkers gesponsorde producten kopen om te kunnen stemmen op hun favoriete artiest. In mei werd een programma van de buis gehaald nadat kijkers massaal een melkproduct hadden gekocht en weggegooid om te kunnen stemmen.

iQiyi, de streamingdienst die de talentenjacht uitzond, liet weten alle talentenjachten die nog in ontwikkeling zijn stop te zetten. Fans aanzetten tot het kopen van producten om te kunnen stemmen is vanaf nu verboden.

Sterren die op tv komen moeten aan strengere eisen voldoen. Agentschappen dienen de banden te verbreken met sterren die "een gebrek aan morele discipline" tonen. Daarmee doelt China onder meer op mannelijke artiesten die zich "vrouwelijk" zouden gedragen, door bijvoorbeeld make-up te gebruiken.

STER reclame