NOS NieuwsAangepast

Vroegpensioen sinds vandaag voor meer mensen mogelijk: 'Ga me absoluut niet vervelen'

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

Mensen die werken in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg kunnen vanaf vandaag met vroegpensioen als ze aan zware-beroepen-regels voldoen.

En daarmee is de mogelijkheid tot vroegpensioen ingegaan voor de grootste cao van het land. Want dat is met zo'n 470.000 werknemers de cao VVT (Verpleeghuizen, Verzorgingshuizen, Thuiszorg).

De vroegpensioenregeling wordt per sector door vakbonden en werkgevers in een cao afgesproken. Vakbond FNV heeft zich er lang voor ingezet dat mensen met zware beroepen vroeger met pensioen kunnen. De ene cao is wel strenger dan de andere.

In de cao VVT staat bijvoorbeeld dat je 45 jaar in de sector zorg en welzijn moet hebben gewerkt. Als je op je negentiende bent begonnen, kun je dus op je vierenzestigste met vroegpensioen. Maar ben je op je 22ste begonnen, dan heb je niks aan deze regeling. Want dan ga je al over de AOW-leeftijd heen voor je er gebruik van mag maken.

Ook moet je minimaal 20 jaar in een zwaar beroep hebben gewerkt. En je moet de laatste 5 jaar hebben gewerkt onder de cao VVT. Wat zwaar werk is wordt ook per sector bepaald. In de cao VVT gaat het onder andere om huishoudelijke hulpen, medische zorgverleners en facilitair medewerkers zoals schoonmakers.

Geen ander werk

Het vroegpensioen in de VVT-sector wordt betaald door de werkgever. Mocht die failliet gaan, dan blijven mensen vroegpensioen krijgen en wordt het betaald uit een speciaal fonds van de sector.

Mensen mogen hun vroegpensioen niet aanvullen door ergens anders te werken. Als je toch gaat werken, mag de oude werkgever de uitkering inhouden tot de hoogte van je nieuwe inkomen.

John van den Maagdenberg wil na bijna 47 jaar werk met vroegpensioen

De 63-jarige John van den Maagdenberg wil gebruikmaken van de regeling. Sinds zijn 17e werkt hij in de zorg. "Ik werk nu bijna 47 jaar, ooit begonnen in een verpleeghuis en heb in de loop der jaren in verschillende delen van de sector gewerkt: de ouderenzorg, psychiatrie, thuiszorg."

Van die 47 jaar waren er zo'n 30 in zware functies en daarmee voldoet hij aan de eisen, ook al werkte hij de afgelopen jaren in een lichtere functie als ICT'er. Ergens begin 2022 hoopt hij te stoppen. "Weet je, ik ben nog gezond, maar ben een paar jaar geleden ook ziek geweest. Ik wil graag de jaren die me nog gegeven zijn prettig besteden en andere dingen doen. Ik ga me absoluut niet vervelen, ik sta op het punt om opa te worden."

thuiszorgmedewerker Addy de Jager

De 63-jarige Addy de Jager gaat ook met vroegpensioen, over twee jaar. "Ik zou nog wel eerder van de regeling willen gebruikmaken, maar dat is financieel niet haalbaar." Op basis van de regels zou ze al eerder mogen stoppen, ze werkt namelijk sinds haar 17e al in de sector.

"Ik kom bij mensen met dementie thuis om begeleiding en ondersteuning te geven en te bekijken welke zorg er nodig is. Het is mooi maar ook mentaal zwaar werk, met veel verdriet en narigheid en je neemt dat ook mee naar huis. Het is misschien raar om te zeggen, maar ik ben na zoveel jaren wel een beetje 'uitgezorgd'."

"Toen ik als wijkverpleegkundige werkte, stopten collega's met 60 jaar via de zogeheten OBU-regeling. Dat red ik wel, dacht ik toen. Maar regelingen werden afgeschaft en de pensioenleeftijd werd steeds meer verhoogd. Ik zie in mijn werk mensen jong dementeren. Ik wil nog een beetje genieten nu ik nog gezond ben."

Steeds meer cao's

De vroegpensioenregeling bestaat sinds begin dit jaar. In sommige kleinere cao's, zoals Afbouw & Natuursteen en Motorvoertuigen- & Tweewielerbedrijf, konden werknemers eerder dit jaar al met vroegpensioen.

En in steeds meer cao's worden er nu afspraken over gemaakt, zegt werkgeversvereniging AWVN. In een op de drie cao's die grofweg de eerste helft van dit jaar werden afgesloten waren dat concrete afspraken. En in een op de vijf gevallen ging het om een afspraak om te onderzoeken of vroegpensioen past binnen de budgetten van een bedrijf of sector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl