ANP, bewerking NOS

wekdienst.wav

Goedemorgen! In Maastricht wordt vandaag studente Tanja Groen herdacht, ze verdween 28 jaar geleden. En de eerste Afghaanse evacuees gaan naar Heumensoord.

Eerst het weer: Lokaal eerst wat mist of nevel. Verder zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Het wordt 19 tot 23 graden bij een matige wind uit het noorden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Maastricht wordt een stille tocht voor Tanja Groen gehouden, de studente verdween 28 jaar geleden spoorloos. Ook wordt stilgestaan bij de dood van Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die zich jarenlang inzette voor deze verdwijningszaak.
  • De eerste Afghaanse evacués gaan naar het paviljoen in Heumensoord, bij Nijmegen. Het gaat in eerste instantie om mensen die nu nog in Harskamp en Amsterdam in kazernes zijn ondergebracht.
  • De voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem komt waarschijnlijk met een uitspraak over de afgegeven stikstofvoorziening van circuit Zandvoort: mag de Formule 1-race doorgaan vrijdag? Milieuclub Mobilisation for the Environment wil dat de vergunning voor het organiseren van de Formule 1 in Nederland alsnog wordt geschorst.
  • Om 13.30 uur houdt bondscoach Louis van Gaal een persconferentie, op de dag voor de kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen. Via de livestream van NOS Sport is de persconferentie live te volgen.

Wat heb je gemist?

Alle Amerikaanse militairen zijn vertrokken uit Afghanistan. President Biden schrijft in een verklaring dat het laatste vliegtuig gisterochtend vroeg lokale tijd is opgestegen uit Kabul, een dag voor de deadline.

Twintig jaar Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan is nu voorbij. Volgens minister Blinken van Buitenlandse Zaken proberen Amerikaanse diplomaten vanaf nu vanuit Qatar achtergebleven burgers te helpen met evacueren.

VS vertrokken, Taliban heersen weer over Afghanistan

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Nog een keer in zijn leven in een Spitfire mogen vliegen. Dat was de grote droom van de 97 jaar oude WO II-veteraan Leo Hendrikx uit Heythuysen in Limburg.

Met hulp van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (KLuHV), die oude vliegtuigen onderhoudt en tentoonstelt, werd zijn droom werkelijkheid. Straaljagerpiloot Ralph Aarts nam hem mee de lucht in.

Hendrikx vloog tijdens de bevrijding in 1945 zelf in een Spitfire. Hij stortte op 1 april van dat jaar boven Zutphen neer nadat hij met Duits luchtafweergeschut was neergehaald. Hij overleefde de noodlanding, maar werd wel gevangen genomen. Half mei werd hij door de geallieerden bevrijd uit het militaire ziekenhuis in Apeldoorn.

Na anderhalf uur vliegen kwamen de twee aan op Vliegbasis Eindhoven. "Daar stond zijn familie hem op te wachten", vertelde Aarts. Ter afsluiting zette Hendrikx nog zijn handtekening in de deur van de cockpit. "Je zag hem helemaal opleven."

Piloot Ralph Aarts en zijn passagier in de Spitfire Theo ten Haaf

Fijne dinsdag!

STER reclame