Kentekencamera's boven de A1
NOS Nieuws

Politie: gebruik foto's van kentekencamera's bij ernstige delicten

Foto's die zijn gemaakt met kentekencamera's en waarop bestuurders of bijrijders herkenbaar te zien zijn, moeten soms gebruikt kunnen worden in opsporingsonderzoeken. Daarvoor pleit Sjoerd Top, sectorhoofd van de dienst infrastructuur bij de Landelijke Eenheid, in een interview met NRC.

Het gaat om camera's die onderdeel zijn van het Automatic Number Plate Recognition-systeem (ANPR). Deze 300 camera's staan langs de snelweg en zijn bedoeld om de kentekens van langsrijdende voertuigen te controleren. 55 van deze camera's kunnen ook scherpere foto's maken en inzittenden vastleggen.

Volgens Top kan met het gebruik van foto's van kentekencamera's voorkomen worden dat andere privacygevoelige gegevens opgevraagd moeten worden.

"Ik hoef dan niet van die duizenden onschuldige burgers de telecomgegevens op te vragen, omdat de foto gewoon laat zien wie er achter het stuur zat", zegt hij tegen de krant. "De wetgever heeft allerlei waarborgen ingebouwd om de privacy zo min mogelijk te schenden, maar op sommige punten is het tegengestelde aan de gang."

Enkel bij ernstige misdrijven, zoals een gewapende overval, moord of een dodelijke aanrijding, zou Top personen op foto's willen kunnen herkennen.

Foto's zonder wettelijke basis

Begin deze maand bleek dat politiecamera's de afgelopen vijf jaar langs de snelweg foto's hebben genomen van bestuurders en bijrijders zonder dat hier een wettelijke basis voor was. Die foto's zijn onder meer gebruikt voor opsporing en strafrechtelijke onderzoeken.

Het gebruik van de camera's voor opsporing en inlichtingen werd ruim twee maanden geleden stilgelegd, liet een woordvoerder van het OM weten. In afwachting van een onderzoek worden de foto's voorlopig niet meer gebruikt voor "strafrechtelijke doeleinden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl