NOS NieuwsAangepast

Laatste militairen VS vertrokken uit Afghanistan, einde van 20 jaar aanwezigheid

De laatste Amerikaanse militairen zijn vertrokken van het vliegveld in Kabul. In een persverklaring zegt president Biden dat in de vroege dinsdagochtend, Afghaanse tijd, het laatste vliegtuig is opgestegen. Daarmee komt een einde aan 20 jaar militaire aanwezigheid van de Amerikanen in Afghanistan.

De allerlaatste Amerikaanse militair die instapte voor vertrek was generaal-majoor Chris Donahue, laat het ministerie van Defensie op Twitter weten:

President Biden zegt dat het vertrek, één dag voor het verlopen van de officiële deadline, volgde op een "unaniem besluit" van zijn hoogste legerleiders. "Het was volgens hen de beste manier om de levens van onze troepen te beschermen en tegelijk het perspectief zo rooskleurig mogelijk te houden voor burgers die Afghanistan nog willen verlaten in de komende weken en maanden."

Hij zal het vertrek later vandaag verder toelichten in een toespraak.

Eerder gisteravond meldden de Taliban al dat de militairen waren vertrokken. Een correspondent van The New York Times in Afghanistan zei dat er geen vliegtuigen meer te horen waren, maar wel vreugdeschoten van de Taliban. Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid schrijft op Twitter dat Afghanistan met het vertrek van de Amerikanen "zijn volledige onafhankelijkheid" heeft teruggekregen.

De hooggeplaatste Taliban-leider Anas Haqqani vierde eveneens op Twitter het einde van de Amerikaanse aanwezigheid. Hij schreef dat hij na twintig jaar van "jihad, opofferingen en ontberingen" trots was "dit historische moment" mee te maken. Daarbij plaatste hij een filmpje waarin te zien was dat Taliban-strijders in de lucht schoten.

Volgens de Amerikaanse generaal McKenzie zijn niet alle Amerikanen geëvacueerd. "Maar niemand werd op het vliegveld achtergelaten", zei hij. In totaal zijn meer dan 6000 Amerikanen geëvacueerd. De diplomaten die werkten op de Amerikaanse ambassade in Afghanistan zullen vanaf nu hun werk doen vanuit de Qatarese hoofdstad Doha.

Minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei in een tv-speech dat er "minder dan 200" Amerikanen in Afghanistan zijn achtergebleven met een vertrekwens. Er wordt hard gewerkt om die personen te achterhalen, liet hij weten.

President Biden benadrukt dat er samen met andere landen gewerkt zal blijven worden aan een veilige uittocht van Amerikanen, Afghanen met wie is samengewerkt en andere buitenlanders die Afghanistan willen verlaten. "De Taliban hebben toezeggingen gedaan als het gaat om mensen een vrije doorgang te verlenen en de wereld zal hen aan deze toezeggingen houden."

Minister Blinken onderstreepte die woorden en zei daarbij te hopen dat de Taliban onder meer zullen strijden tegen terrorisme. Enkel zo kunnen de Taliban volgens hem legitimiteit en erkenning verdienen.

Panjshirvallei

In Afghanistan wordt nu nog strijd geleverd om de Panjshirvallei, het enige deel dat niet in handen is van de Taliban. De situatie daar is totaal onduidelijk. Er is geen betrouwbare informatie over, omdat het gebied ontoegankelijk is voor onafhankelijke waarnemers of journalisten.

Naar schatting enkele duizenden strijders en leden van het verslagen Afghaanse leger vormen er een verzetsbeweging onder leiding van Ahmad Massoud, die naar verluidt onderhandelingen is begonnen met de Taliban. Die zeggen dat ze uit zijn op een vreedzame uitkomst.

Er zou zijn afgesproken dat er niet wordt gevochten zolang die gesprekken lopen. Wel zijn er meldingen van schermutselingen op sommige plekken, maar of er sprake is van een georganiseerd offensief van de Taliban valt dus niet te zeggen.

"We willen niet dat er een nieuwe oorlog uitbreekt", zei Massoud in een telefonisch interview met een journalist van persbureau Reuters.

Terugtrekking

President Biden zei in april de troepen terug te willen trekken uit Afghanistan. Toen zei hij al dat de terugtrekking onvoorwaardelijk zou zijn. Daar is hij altijd bij gebleven. Vorige week benadrukte Biden nogmaals dat het evacueren van mensen vanuit de luchthaven van Kabul met de dag riskanter werd. "Hoe eerder we weg kunnen, hoe beter", zei hij toen.

In navolging van de Amerikanen zijn ook alle militairen uit andere landen vertrokken, ook de Nederlandse. In totaal zond Nederland 30.000 manschappen naar het Aziatische land, verspreid over twintig jaar. De Nederlanders voerden onder meer patrouilles uit, spraken met dorpsautoriteiten tijdens zogenoemde shura's en trainden militairen. Ook vochten ze tegen de Talibanstrijders. 25 Nederlanders kwamen om in Afghanistan.

Gewapende strijders van het Afghaanse verzet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl