NOS NieuwsAangepast

Mannen zetten vrouwen af in Mexicaans dorp

Het is al een paar maanden onrustig in het dorpje San Juan Cotzocón, in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca. Sinds begin dit jaar zijn er drie vrouwen de baas: het dorpshoofd, haar secretaris en haar penningmeester.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van het indianendorp dat er vrouwen aan de macht zijn. Ze zijn gekozen door een meerderheid van Mixe-indianen, de lokale bevolking. Maar opgehitst door de lokale schoolmeester besloten boze mannen van San Juan Cotzocón het drietal af te zetten.

Toen de mannen van leraar Melchor Agripino Guzmán Cruz de gemeentelijke macht hadden overgenomen, beschuldigde hij de dames ervan dat ze geld hebben verduisterd uit de gemeentekas: ongeveer 250 euro. Hij liet de vrouwen arresteren.

Hysterisch

De afgezette penningmeester Evitelia Pacheco Ramírez werd haar huis uitgesleurd en voor de ogen van haar twee kinderen van 7 en 9 jaar oud, geslagen en ontkleed.

Onder leiding van de hysterische schoolmeester, tevens lid van een machtige vakbond, probeerden de mannen haar zelfs levend te verbranden. Dat mislukte en de vrouw werd opgesloten in de lokale politiecel. Ze is inmiddels weer vrij.

Belabberde positie

De positie van de vrouw is in veel plaatsen in Mexico belabberd. Het incident in San Juan Cotzocón lijkt op een zaak uit 2007, in een ander dorpje in dezelfde deelstaat Oaxaca.

Toen dreigde burgemeester Saúl Cruz Vázquez van het plaatsje Santa María Quiegolani de verkiezingen te verliezen van een vrouw. Hij liet de stemmen voor zijn rivale ongeldig verklaren, want, liet hij weten: "vrouwen hebben hier niets te zeggen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl