Bondskanselier Merkel (l), Bondsdagvoorzitter Schäuble (m) en CDU-deelstaatpremier Laschet (r) AFP

In de dom van de Duitse stad Aken hebben regeringsleiders, nabestaanden en reddingswerkers de slachtoffers herdacht van de watersnood vorige maand. Ook bondskanselier Merkel en president Steinmeier waren aanwezig bij de herdenkingsdienst, waar ook vertegenwoordigers uit Nederland en België bij waren.

Bij overstromingen na zware regenval halverwege juli kwamen meer dan 180 inwoners van Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen om het leven. Onder meer de plaatsen Schuld, Altenahr en Bad Neuenahr-Ahrweiler werden zwaar getroffen door het noodweer. Er worden nog steeds enkele mensen vermist.

"Vandaag herdenken we de mensen van wie de overstromingen alles hebben afgenomen", zei president Steinmeier in Aken. "Hun huizen, bezittingen, herinneringen en dromen. Wij, het hele land, staan aan jullie kant en rouwen vandaag met jullie."

Dit zijn beelden van de ravage na de overstromingen in het Duitse plaatsje Schuld een paar weken geleden:

Dronebeelden van ravage in het Duitse Schuld

De president riep in zijn toespraak op om in actie te komen tegen klimaatverandering. Duitsland moet zich er volgens hem op instellen dat het land in de toekomst vaker zal worden getroffen door extreme weersomstandigheden. "We moeten veel uitgebreidere voorzorgsmaatregelen nemen om onszelf beter te beschermen."

Behalve Duitsland werden ook België en Nederland vorige maand getroffen door watersnood. In België vielen enkele tientallen doden.

Dinsdag bleek uit internationaal onderzoek dat extreme regenval zoals bij de recente overstromingen vaker zal voorkomen, als gevolg van klimaatverandering. Hoeveel vaker is niet exact te zeggen: er is een forse onzekerheidsmarge.

Zijn we klaar voor de watersnoodrisico's in de toekomst? NOS op 3 zocht het uit:

Zijn we klaar voor meer watergevaar?

STER reclame