NOS Sport

Paralympische medailleoogst houdt aan, vannacht laatste kans voor roeiers

In onze Terugblik praten we je helemaal bij over de prestaties van de paralympische ploeg in Tokio. Wie kwamen er in actie? En hoe staat Nederland ervoor op de medaillespiegel? We werpen ook alvast een blik op wat komen gaat.

Op de derde dag van de Paralympische Spelen kwam baanwielrennen bovendrijven als succesvolste sport voor de Nederlandse ploeg. De dag begon met Alyda Norbruis, die in haar afscheidswedstrijd zilver won op de 500 meter tijdrit.

Even later kwam Caroline Groot op hetzelfde onderdeel, maar in een andere klasse, in actie. Groot zette de derde tijd neer en pakte brons. De laatste medaille van de dag viel bij de paardensport in het dressuur: Rixt van der Horst reed met Findsley overtuigend naar een bronzen medaille.

In het zwemtoernooi kon Liesette Bruinsma haar zilveren medaille van donderdag geen vervolg geven. De 20-jarige zwemster zwom in de finale van de 50 meter vrij naar de vierde plek, maar tekende na afloop protest aan. Resultaat: de finale moet worden overgezwommen.

Ondertussen zorgde de hitte in Tokio ervoor dat veel partijen in het tennistoernooi werden uitgesteld. Het kwik liep op tot 34 graden in de Japanse hoofdstad. De wedstrijden in het overdekte Centre Court vonden wel doorgang.

Het Nederlandse tennisduo bij de quads, Sam Schroder en Niels Vink, kwam wel in actie. Zij stroomden in het toernooi met zeven koppels in de kwartfinale in. Het duo, dat debuteert op de Spelen, bereikte zonder veel moeite ten koste van het Amerikaanse duo Barten/Wagner de halve finale (6-2, 6-1).

In het enkelspel kwamen drie Nederlanders in actie. Ruben Spaargaren won met 6-0, 6-1 van Josef Riegler. Carlos Anker ging met 6-1, 6-1 onderuit tegen Takashi Sanada. Maikel Scheffers won met 6-4, 6-3 van de Amerikaan Conner Stroud.

Komende nacht zien we veel bekende gezichten terug. In het zwemtoernooi zijn Chantalle Zijderveld, Lisa Kruger en Rogier Dorsman om 02.19 uur alweer aan de beurt voor de 100 meter vrije slag. Bas Takken gaat dan ook te water. Hij kwam deze Spelen nog niet eerder in actie.

Tot dusver was de zwemequipe zeer succesvol met gouden medailles voor Zijderveld en Dorsman. Kruger heeft al zilver op zak.

Allerlaatste kans

Het atletiektoernooi komt voor Nederland nu echt op gang. Vandaag kwam alleen Nienke Timmer de baan. Op de 100 meter sprint werd ze zevende. Komende nacht komen Nikita de Boer (5.000 meter), Marlene van Gansewinkel en Fleur Jong (verspringen) in actie. Alle drie strijden ze meteen om de medailles.

Baanwielrenster Larissa Klaassen komt ook weer in actie. Donderdag veroverde zij nog goud op de 1.000 meter tijdrit. Om 03.00 uur mag ze het waarmaken op de 3.000 meter achtervolging. Wederom met haar piloot Imke Brommer voorop.

Tot slot is het de allerlaatste kans voor de roeiers Annika van der Meer en Corné de Koning, zij strijden in de herkansing om een plekje in de finale van de gemengde dubbeltwee. Voor Van der Meer zullen het de laatste Spelen zijn, daarna gaat zij zich volledige richten op haar baan als arts.

Verslaggever Robbert de Rijk sprak in Tokio met het roeiduo, bekijk hieronder de reportage.

Laatste kans voor roeiers in jacht op die laatste ontbrekende gouden medaille

Advertentie via Ster.nl