Herman Ram, directeur Dopingautoriteit, ANP

De Dopingautoriteit dreigt op de strafbank te belanden. De Nederlandse dopingbestrijders voldoen volgens de internationale antidopingorganisatie WADA niet volledig aan de wereldwijde eisen. Dat is een voorwaarde om dopingcontroles uit te mogen voeren.

Pijnpunt voor WADA is dat een bezwaarcommissie van de Dopingautoriteit, de Bezwaarcommissie Nationaal Dopingreglement, niet voldoende onafhankelijk is. De BND heeft sinds de oprichting twee zaken behandeld.

'Niet goed voor imago'

De WADA kan de Dopingautoriteit non compliant verklaren tijdens een bestuursvergadering volgende maand. In een kamerbrief schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis dat zo'n beslissing ook de Nederlandse overheid en sportwereld raakt.

"Een 'non compliant'-oordeel is vanzelfsprekend niet goed voor het imago van de Nederlandse sport, en kan op de langere termijn ook concrete negatieve gevolgen hebben voor de positie van Nederlandse sporters en Nederlandse sportorganisaties", aldus Blokhuis.

Een uiterste consequentie kan zelfs zijn dat Nederlandse sporters niet meer onder Nederlandse vlag mee kunnen doen aan wedstrijden.

Herman Ram legt de situatie waarin de Dopingautoriteit zit uit

Het ministerie van VWS heeft met NOC*NSF en de Dopingautoriteit gezocht naar een oplossing. Door een wetswijziging wil staatssecretaris Blokhuis bereiken dat de bezwaarcommissie een zelfstandig bestuursorgaan wordt. Met dat voornemen probeert Blokhuis de WADA ervan te overtuigen de Dopingautoriteit meer tijd te geven.

'Geen verdere straf'

"WADA is niet erg geduldig," reageert voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit. "We worden bestraft op een punt waar we zelf niets aan kunnen doen. Dat is lastig. Ik heb geen glazen bol, maar ik verwacht dat we formeel wel non compliant worden verklaard, maar dat er geen verdere straf zal volgen."

STER reclame