Davy Klaassen, Noussair Mazraoui en Steven Berghuis
NOS VoetbalAangepast

Ajax in Champions League gekoppeld aan Sporting Portugal en Borussia Dortmund

Ajax is bij de loting in Istanbul gekoppeld aan Sporting Clube de Portugal, Borussia Dortmund en Besiktas.

De eerste wedstrijden van de groepsronde worden gespeeld op 14 en 15 september. Het exacte speelschema wordt later bekend gemaakt. Er wordt eerst overlegd met de nationale competities. De puzzel is ingewikkelder geworden nu er drie Europese toernooien zijn.

Trainer Erik ten Hag moest direct na de loting iets toegeven. "Ik heb niet naar de loting gekeken. Ik keek naar Vitesse-Anderlecht, als voorbereiding op zondag (Ajax-Vitesse red.). Eerst het belangrijkste."

Ten Hag wil niet te snel juichen. "We zullen zes hele goede dagen moeten hebben. Het is een krachtige wens om te overwinteren in de Champions League", geeft hij aan.

"Dortmund is de favoriet", vervolgt hij. "Ik ken de ploeg redelijk goed, ze hebben veel snelheid voorin, zijn gevaarlijk op de counter en technisch heel vaardig. Het mooie voor de fans is dat het dichtbij is. En in die prachtige entourage met 80.000 toeschouwers wil iedereen graag voetballen. Verder denk ik dat wij en Sporting gelijkwaardig zijn. Besiktas kan ik nog niet goed inschatten. Het kan de 'dark horse' in deze groep zijn."

Malen

"Het is een mooie poule", zegt Daley Blind in een eerste reactie. "Borussia Dortmund is een echte topclub. Het is leuk om Donyell Malen tegen te komen. Een Portugese ploeg is altijd lastig, dat hebben we deze week gezien. En Besiktas wordt niet makkelijk daar. Dat kan een heksenketel worden."

"Ik had vooraf niet echt de hoop op een bepaalde club. Dit is een poule waar goede kansen liggen voor ons. Ik hoop dat de stadions straks weer vol zijn."

Eerdere ontmoetingen

Ajax zat in 2012/2013 ook in een Champions League-groep met Borussia Dortmund. De Amsterdammers verloren uit met 1-0 en thuis met 1-4. In de 1995/1996 won Ajax in de kwartfinales van de Champions League van de Duitse ploeg. De finale werd uiteindelijk verloren van Juventus.

Bij Dortmund speelt Malen, die deze zomer de overstap maakte van PSV.

Sporting en Besiktas

De enige Europese ontmoeting met Sporting Clube de Portugal was in 1988. Ajax verloor een tweeluik in de eerste ronde van de UEFA Cup.

In 1993/1994 versloeg Ajax Besiktas in de tweede ronde van het Europa Cup II toernooi.

Bij de Turkse ploeg staan Jermain Lens en de geboren Zaandammer Oguzhan Özyakup onder contract.

Edwin van der Sar (algemeen directeur) en Menno Geelen (commercieel directeur) waren aanwezig bij de loting

Wolfsburg-trainer Mark van Bommel mag niet klagen. Hij zit in de op papier minst zware poule. Lille, Sevilla en Red Bull Salzburg zijn de tegenstanders van de Bundesliga-club.

Ruud Vormer, Noa Lang en Bas Dost, de Nederlanders van Club Brugge, hebben het zwaarder getroffen. Zij zijn gekoppeld aan Manchester City, Paris Saint-Germain en RB Leipzig.

Volledige loting:

Groep A: Manchester City, Paris Saint-Germain, RB Leipzig, Club Brugge.

Groep B: Atlético Madrid, Liverpool, FC Porto, AC Milan.

Groep C: Sporting Portugal, Borussia Dortmund, Ajax, Besiktas.

Groep D: Internazionale, Real Madrid, Sjachtar Donetsk, FC Sheriff Tiraspol.

Groep E: Bayern München, FC Barcelona, Benfica, Dinamo Kiev.

Groep F: Villarreal, Manchester United, Atalanta Bergamo, Young Boys.

Groep G: Lille, Sevilla, Red Bull Salzburg, VfL Wolfsburg.

Groep H: Chelsea, Juventus, FC Zenit, Malmö FF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl