Foto ter illustratie
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Supermarktbazen aangehouden voor fraude met afroomsoftware

Negen eigenaren van zes supermarkten zijn opgepakt in verband met fraude met het kassasysteem. De fiscale opsporingsdienst FIOD hield de verdachten de afgelopen twee weken aan in de omgeving van Den Bosch, Den Haag en Rotterdam.

De FIOD vermoedt dat de verdachte supermarkten gebruik hebben gemaakt van afroomsoftware bij de kassa's. Daarmee konden zij sjoemelen met de werkelijke omzetgegevens. "Mogelijk heeft het afromen van de omzet tot gevolg gehad dat enkele miljoenen te weinig belasting is betaald", aldus de FIOD.

Om welke supermarkten het gaat en waar de winkels staan, is niet bekendgemaakt. Wel zegt een woordvoerder van de FIOD tegen Omroep Brabant dat het gaat om zelfstandige supermarkteigenaren die aangesloten zijn bij een kleinere winkelketen.

Onbetrouwbare kassasystemen

Bij de Belastingdienst was informatie binnengekomen over onbetrouwbare kassasystemen met afroomsoftware. Daarmee kan gesjoemeld worden met de omzet door achteraf bonnen van verkochte producten te wissen.

Daarop zijn tientallen supermarkten door de Belastingdienst onderzocht en de gegevens uit de kassa's gekopieerd. Bij een groot deel van de bezochte supermarkten bleken de kassasystemen zo geprogrammeerd dat de originele bonnen niet bewaard bleven. In een aantal gevallen was sprake van manipulatie, zegt de FIOD.

De aangehouden bestuurders worden verdacht van het verstrekken van een valse administratie, het indienen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting en het niet voldoen aan de bewaarplicht. De verdachten zijn inmiddels verhoord en moeten nog dit jaar voor de politierechter verschijnen.

Het onderzoek van de Belastingdienst is nog niet klaar en gaat de komende maanden door.

Advertentie via Ster.nl