Joséphine Baker in Club des Champs-Elysées in Parijs (1948)
NOS Nieuws

Beroemde Franse artiest Joséphine Baker wordt bijgezet in het Panthéon

De Amerikaans-Franse danseres, zangeres, actrice en verzetsstrijder Joséphine Baker wordt bijgezet in het Panthéon in Parijs. Dat is het nationale mausoleum waarin de belangrijkste beroemde niet-militaire Fransen worden begraven. De militairen, met onder hen ook Napoleon, liggen in het Hôtel des Invalides.

De president van Frankrijk bepaalt wie een plekje krijgt in dit in 1789 opgeleverde gebouw in het Quartier Latin in Parijs. Andere beroemde Fransen die er hun laatste rustplaats hebben zijn onder anderen scheikundige Marie Curie, filosoof Voltaire en de schrijvers Victor Hugo en Émile Zola.

Op 30 november wordt Joséphine Baker tijdens een door president Macron georganiseerde ceremonie de eerste zwarte vrouw en de eerste artiest die wordt bijgezet in het Panthéon. Baker is pas de vijfde vrouw in het Panthéon. Alleen verzetsvrouwen Germaine Tillion en Genevieve de Gaulle-Anthonioz, Nobelprijswinnares Marie Curie en holocaust-overlever en politicus Simone Veil gingen haar voor.

Dansen op straat

Joséphine Baker werd in 1906 in de Amerikaanse stad Saint Louis geboren in een straatarm gezin. Vanaf haar twaalfde was ze dakloos en verdiende ze geld door op straat voor voorbijgangers te dansen. Ze werd uiteindelijk artiest en trok naar New York en in 1925 naar Frankrijk waar ze uitgroeide tot een van de best betaalde artiesten van Frankrijk.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De zwarte danseres trad onder meer op in het beroemde Folies Bergère-theater en Club des Champs-Elysées met voor die tijd zeer gewaagde optredens waarin ze bijna naakt op het podium stond. Ze was veelal slechts gekleed in een 'bananenrokje'. Ze kreeg de bijnaam 'zwarte Venus' en stond symbool voor de wilde jaren 20.

Berichten in haar ondergoed

In 1937 kreeg ze door haar huwelijk met de industrieel Jean Lion de Franse nationaliteit. In de Tweede Wereldoorlog zat ze bij het verzet. Ze gebruikte haar sterrenstatus, waardoor ze kon blijven reizen, om gecodeerde berichten verborgen in haar ondergoed naar Engeland en andere landen te smokkelen.

Na de oorlog zette ze zich in voor de rechten van Afro-Amerikanen. Ze weigerde op te treden in gesegregeerde zalen en liep in 1963 met Martin Luther King mee in de Mars op Washington. Na de moord op King werd ze gevraagd zijn plaats in te nemen, maar dat weigerde ze omdat ze haar kinderen te jong vond om hun moeder te verliezen.

Medailles

Joséphine Baker trouwde gedurende haar leven met vijf mannen, maar onderhield ook liefdesrelaties met vrouwen. Onder andere met de Franse schrijfster Colette en kunstschilderes Frida Kahlo.

Na haar dood in 1975 werd Baker begraven in Monaco, gekleed in een Frans militair uniform met daarop de medailles die ze had gekregen voor haar rol in het verzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl