Georgios Giakoumakis tijdens een wedstrijd van VVV-Venlo ANP

Een stiftje tegen FC Emmen, een omhaal tegen FC Groningen en een geweldige lob tegen Vitesse. Met 26 goals, waaronder een aantal pareltjes, sleepte Georgios Giakoumakis vorig seizoen de Willy van der Kuijlen-bokaal in de wacht als topscorer van de eredivisie.

Ondanks al zijn goals degradeerde VVV naar de eerste divisie en op dat niveau ziet Giakoumakis zichzelf niet uitkomen. Maar terwijl de transferdeadline nadert, staat hij nog wel altijd onder contract in Venlo. De grote vraag is: waar ligt de toekomst van de goalgetter? De dans om de Griekse spits lijkt eindelijk begonnen.

Interesse

"Celtic en Werder Bremen hebben zich officieel bij ons gemeld", vertelt Marco Bogers, algemeen directeur van VVV. "Maar er zijn meer clubs die interesse tonen, dus het spel is nog niet gespeeld. We verwachten dat er nog meer op gang komt."

Georgios Giakoumakis met de Willy van der Kuijlen-bokaal ANP

De voorkeur van Giakoumakis ligt voorlopig in Duitsland. Woensdag is de spits rondgeleid in Bremen en is er gesproken over een transfer, bevestigt Bogers. "Het moet voor alle partijen interessant zijn. Iedereen moet er beter van worden. Georgios moet het juiste gevoel hebben en wij hebben wel een prijs in ons hoofd die op tafel moet komen."

De vraagprijs van VVV zou rond de 3,5 miljoen euro liggen, maar daar wil Bogers geen uitspraken over doen. Hoe dan ook kan VVV het geld goed gebruiken. "Het moge duidelijk zijn dat als je na een coronajaar ook nog degradeert, de financiële situatie er niet rooskleuriger op wordt. Een transfer is geen absolute noodzaak, maar het zou voor alle partijen beter zijn als het doorgaat."

Als je topscorer van de eredivisie wordt, maak je daarna een transfer naar het buitenland. Althans, zo ging het de afgelopen tien seizoenen bijna altijd. Nicolai Jørgensen vormt de uitzondering op de regel, verder was het altijd bingo.

Transfers topscorers eredivisie

Seizoen Topscorer Club Nieuwe club
2019-2020 Cyriel Dessers (met Steven Berghuis) Heracles Almelo Racing Genk
2018-2019 Luuk de Jong (met Dusan Tadic) PSV Sevilla
2017-2018 Alireza Jahanbakhsh AZ Brighton and Hove Albion
2016-2017 Nicolai Jørgensen Feyenoord -
2015-2016 Vincent Janssen AZ Tottenham Hotspur
2014-2015 Memphis Depay PSV Manchester United
2013-2014 Alfred Finnbogason sc Heerenveen Real Sociedad
2012-2013 Wilfried Bony Vitesse Swansea City
2011-2012 Bas Dost sc Heerenveen VfL Wolfsburg
2010-2011 Björn Vleminckx NEC Club Brugge

Dat Giakoumakis wordt verkocht, lijkt dus alleen nog een kwestie van tijd. De spits zelf houdt er in ieder geval geen rekening mee dat hij nog in actie komt voor VVV. "Ik heb een aantal aanbiedingen gehad en daar moet ik over nadenken. Ik zal een beslissing moeten nemen en ik denk dat dat spoedig gaat gebeuren", zegt Giakoumakis deze week in een interview op de website van VVV.

"Er komt wel iets meer druk op te staan nu. We gaan richting het einde van de transferperiode. Er zijn na 1 september nog twee of drie markten open waar ik wel interesse voor heb. Maar ik hoop, voor het belang van het team en mijn eigen belang, dat ik hier na de transferperiode niet meer ben."

Bekijk hieronder een aantal fraaie doelpunten van Giakoumakios van afgelopen seizoen.

Giakoumakis topscorer met 26 goals in 2020/2021: een gedegradeerde doelpuntenmachine Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het zou volgens Bogers niet meer dan logisch zijn dat de 26-jarige Giakoumakis een volgende stap in zijn carrière maakt. "Het zou vreemd zijn om als topscorer van de eredivisie in de eerste divisie te spelen. Dat zou niet goed zijn voor een jongen met zo veel potentie en ambitie."

Bogers erkent wel dat het allemaal niet te lang meer moet duren. "De transfermarkt komt door de coronaperiode en het EK laat op gang. Maar deze week moeten de zaken wel concreet worden. We gaan niet wachten tot de laatste dag. Het is zaak om rustig te blijven, het juiste te doen en er voor de club het beste uit te halen."

STER reclame